Το σχέδιο για 120 δόσεις στα ταμεία

Οι «θεσμοί» έβαλαν… φρένο στις 120 δόσεις προς την εφορία, ωστόσο προχωρά κανονικά η ρύθμιση για τα ταμεία. Φαίνεται πως εκεί δεν υπάρχει αντίδραση των δανειστών, με το υπουργείο Εργασίας να τρέχει με γοργούς ρυθμούς για να φέρει μέσα στον Φεβρουάριο το νόμο προς ψήφιση και να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στον Μάρτιο.

Τα χρέη του 2016
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στη ρύθμιση με τις 120 δόσεις θα μπαίνουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016 και αυτά θα επανυπολογίζονται. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άλλωστε τη μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 60% με 70%, ενώ οι προσαυξήσεις θα «κουρεύονται» κατά 85%.
Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων, οι 120. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις.

Οδηγεί και σε μείωση συντάξεων
Οι αιτήσεις για την ένταξη στις 120 δόσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και, βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό. Σε περίπτωση δηλαδή που αποφασίσει «κούρεμα» της βασικής οφειλής, τότε θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης που θα λάβει οποίος κάνει την αίτηση για να ενταχθεί στη ρύθμιση. O επανυπολογισμός θα αφορά οφειλές από το 2002 και έως το 2016, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν, τα οφειλόμενα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες.

«Μέσα» και τα χρέη του 2017

Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017. Δηλαδή, όσοι δεν πλήρωσαν τις εισφορές του 2017, θα μπορούν να τα εντάξουν στη ρύθμιση, αλλά δεν θα μπορούν οι οφειλέτες να «κουρέψουν» το αρχικό κεφάλαιο, αλλά μόνο τις προσαυξήσεις. Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι είτε να αποπληρωθούν είτε να ρυθμιστούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Θα επιλέγουν τις δόσεις

Όταν γίνει ο επανυπολογισμός της οφειλής (είτε με «κούρεμα» αρχικής οφειλής, είτε των προσαυξήσεων) θα βγαίνει μία νέα οφειλή, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις. Δηλαδή, ο κάθε οφειλέτη θα μπορεί να επιλέξει σε πόσες δόσεις θέλει να πληρώσει. Για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι 36, ενώ από εκεί και πάνω θα φτάνουν έως και τις 120 δόσεις. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει θα προκύπτει και το ύψος της μηνιαίας δόσης που θα πληρώνει.