Τι συμβαίνει με την Alpha Bank;

-Η κατάρρευση της μετοχής, το ιστορικό χαμηλό και τα «κόκκινα» δάνεια!

  • Γιατί «ξεφορτώνουν» οι ξένοι και κερδοσκοπούν οι σορτάκηδες!
  • Οι προνομιακές σχέσεις με τα παλαιά επιχειρηματικά τζάκια, οι συμμετοχές στο Δ.Σ. της τράπεζας, οι δουλειές και τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις!!!
  • Η κραυγαλέα πώληση της Sixt του Θεοχαράκη (των 303 εκατ. μη εξυπηρετούμενων δανείων) στη Μοτοδυναμική του Κυριακόπουλου!
  • Με μόλις 16 εκατ. ευρώ στον Κυριακόπουλου και τεράστια διαγραφή από τα 100 εκατ. ευρώ που χρωστάει η Lion Rental στην τράπεζα!!!

Εντύπωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αγορά η κατάρρευση της μετοχής της Alpha Bank, η οποία καταγράφει ιστορικό χαμηλό! Και μάλιστα το αρνητικό κλίμα καθιστούν ακόμη πιο επώδυνο τόσο οι ελεύθερες πωλήσεις short από όλους όσοι βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της τράπεζας με αφορμή διοικητικές της αποφάσεις, αλλά και πωλήσεις αμερικανικού fund που κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών! Παράλληλα, περαιτέρω προβληματισμό προκαλούν η αύξηση των προβλέψεων της τράπεζας για το τρίτο τρίμηνο του 2018 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Βλέπετε, τη μια φορά την έσωσε η Εμπορική με τα «κόκκινα» δάνεια, όμως τώρα η νέα πραγματικότητα –απόρροια της διοικητικής της πολιτικής– είναι αμείλικτη! Αλλά και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η πιθανή εφαρμογή της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια θα προκαλούσε πτώση της τιμής της μετοχής τουλάχιστον κατά 50%!

Δάνεια χωρίς εγγυήσεις

Υπό αυτό το πρίσμα η Alpha Bank βρίσκεται προ των ευθυνών της και των μετόχων της, Ελλήνων και ξένων, οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους να κατακρημνίζεται και να εξαϋλώνεται! Το ζήτημα ωστόσο που εγείρεται και προκαλεί σοβαρά ερωτήματα είναι το πώς και γιατί η τράπεζα οδηγήθηκε σε αυτό το σημερινό αδιέξοδο του πλήθους των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, πολλά από τα οποία δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις!!! Όπως, ενδεικτικά, τα δάνεια Ψυχάρη για τα οποία η τράπεζα εκ των υστέρων έσπευσε να αποσπάσει διασφαλίσεις! Ή αυτά του ζωγράφου – επιχειρηματία Θεοχαράκη με άνω των 300 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων!!! Εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ χωρίς προσωπικές εγγυήσεις στην εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων Sixt, της οποίας το σήμα διαχειρίζεσαι στην Ελλάδα η Lion Rental!

Η κραυγαλέα υπόθεση Θεοχαράκη – Κυριακόπουλου

Και η υπόθεση Θεοχαράκη σηκώνει μεγάλη κουβέντα και ασφαλώς ακόμη μεγαλύτερη έρευνα από τις Αρχές, με αφορμή την πώληση της Sixt στον μεγαλοαστό Πάρι Κυριακοπουλο της εταιρείας Μοτοδυναμική (Porsche, Yamaha),γιο του περίφημου Οδυσσέα Κυριακόπουλου της Βαρυτίνης και πρώην προέδρου του ΣΕΒ! Το θέμα είναι ασφαλώς η πώληση του 80% της Sixt, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των χρεών του ομίλου Θεοχαράκη, στη Μοτοδυναμική αντί του ποσού των 16 εκατ. ευρώ, με «κούρεμα» όπως ακούγεται του υπόλοιπου χρέους από τα 100 εκατ. ευρώ δανείου!!! Στην οποία, χωρίς χρέη, καθαρή πλέον Sixt μετά από το «κούρεμα» και την είσοδο Κυριακόπουλου, παραμένει με 20% ο όμιλος Θεοχαράκη!

Οι διαχρονικές σχέσεις με τα παλαιά τζάκια

Και δυστυχώς οι προνομιακές σχέσεις της Alpha Bank με τα παλαιά επιχειρηματικά τζάκια είναι κάτι απτό και υπαρκτό εδώ και χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον όμιλο Μαρινόπουλου καθ τη συμμετοχή του επιχειρηματία στο Δ.Σ. της τράπεζας. Αλλά και άλλοι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Δ.Σ. της τράπεζας κατάφερναν να εξασφαλίζουν μεγάλους δανεισμούς ενίοτε χωρίς εξασφαλίσεις! Ή ακόμη μέσα από κατασκευαστικές δραστηριότητες να διασφαλίζουν δουλειές από την ανέγερση καταστημάτων άλλων μετόχων – μελών Δ.Σ. ή σημείων πώλησης της Alpha Βank.Όλα τούτα τα πληρώνουν σήμερα οι μέτοχοι και θα τα πληρώσουν ακόμη περισσότερο στον βαθμό που λογικές πώλησης κοψοχρονιά με τεράστιες διαγραφές δανείων υγιών και κερδοφόρων εταιρειών όπως η Sixt από τον Θεοχαράκη (που παραμένει μέτοχος) στον Κυριακοπουλο!