Οι μετοχές δεν μπήκαν στο πάρτι των ομολόγων

Με δύο ταχύτητες τρέχουν οι ελληνικές αγορές, καθώς στα ομόλογα επικρατεί επενδυτικός ενθουσιασμός, ενώ το Χρηματιστήριο παραμένει βυθισμένο στη… μιζέρια, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της οικονομίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά και για τις σοβαρές καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων για τη στήριξη των τραπεζών.

Παρότι ως τώρα οι τιμές ομολόγων και μετοχών ακολουθούσαν παράλληλες πορείες, αναλυτές επισημαίνουν ότι, σε αυτή την φάση, έχουν αποσυνδεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες έμειναν ουσιαστικά στάσιμοι, ενόσω διαμορφωνόταν πανηγυρικό κλίμα στην αγορά ομολόγων, λόγω της επιτυχούς πρώτης εξόδου του Δημοσίου στην αγορά με την επιτυχή διάθεση 5ετών ομολόγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε, την Δευτέρα, μία ημέρα πριν ανοίξει το βιβλίο προσφορών για τα νέα ομόλογα, στις 630,7 μονάδες, ενώ στο κλείσιμο της Τετάρτης είχε ελάχιστη θετική μεταβολή, μόλις πέντε μονάδων (έκλεισε στις 635,67 μονάδες).

Αμελητέα ήταν, επίσης, η αντίστοιχη μεταβολή του τραπεζικού κλαδικού δείκτη (από τις 382,61 στις 383,74) μονάδες, παρότι έχει αποδειχθεί ιστορικά (ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση έκανε στο παρελθόν η Goldman Sachs) ότι υπάρχει πολύ υψηλός βαθμός συσχέτισης των τιμών των τραπεζικών μετοχών και των κρατικών ομολόγων.

Όπως τονίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου δεν αγνοούν την επιτυχία της πρώτης εξόδου του Δημοσίου στην αγορά, όμως αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι αρκετή για να αλλάξει άμεσα τις προοπτικές των μετοχών.

Οι διεθνείς συνθήκες ήταν εξαιρετικά ευνοϊκές για την επιτυχία της έκδοσης, καθώς οι δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed και ΕΚΤ) έχουν καταστήσει αρκετά σαφές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον σε κινήσεις αύξησης των επιτοκίων και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια βρίσκονται σε… κυνήγι υψηλών αποδόσεων (yield hunting).

Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων είναι με μεγάλη διαφορά η πιο «ζουμερή» μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. «Παίρνεις απόδοση αναδυόμενης αγοράς για τίτλους σε ευρώ», λέει χαρακτηριστικά αναλυτής στο economistas. Εξάλλου, η κυβέρνηση δεν πίεσε αυτή την φορά, όπως πέρυσι στην έκδοση 7ετών τίτλων, για συμπίεση της απόδοσης στο χαμηλότερο ανεκτό από τους επενδυτές επίπεδο.

Επιτυχία της έκδοσης ήταν ότι αυτή την φορά τοποθέτησαν κεφάλαια στους κρατικούς τίτλους πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, ενώ το ποσοστό των ακραία κερδοσκοπικών hedge funds συμπιέσθηκε από 37% στην περυσινή έκδοση 7ετών σε μόλις 11%.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διάθεσης των 5ετών, στην αγορά ομολόγων βρίσκεται σε εξέλιξη ένα… πάρτι, με τις τιμές να αυξάνονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν. Στο γράφημα φαίνεται η κάθετη πτώση της απόδοσης του 5ετούς ομολόγου, που σήμερα μειώθηκε ακόμη και κάτω από 2,90%.