Νάντια Γιαννακοπούλου: «Ο Τσίπρας δίχασε τον λαό»

Η Νάντια Γιαννακοπούλου γεννήθηκε το 1977. Αποφοίτησε από το δημόσιο Λύκειο Καρέα και σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει δύο μεταπτυχιακά διπλώματα στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (London School of Economics and Political Science) και στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο (University of Bristol). Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά και έχει κάνει σπουδές στο κλασικό πιάνο. Από το 2003 εργάζεται ως δικηγόρος. Συνεργάστηκε με δικηγορικές εταιρείες και ειδικεύτηκε στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις. Το 2007 ήταν υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ (πρώτη επιλαχούσα). Στις εκλογές του Οκτώβρη 2009 εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας και επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2012. Υπήρξε από τους βουλευτές με το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών και ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου. Υπήρξε ενεργό μέλος της ΠΑΣΠ Νομικής. Είναι από το 2006 μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Από τον Σεπτέμβριο 2013 έως τον Δεκέμβριο 2014 διετέλεσε γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ από το 2016 είναι αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Συνέντευξη στον Κώστα Μορφίρη

  • Πώς κρίνετε τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με το διαζύγιο Τσίπρα – Καμμένου, την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την ενδεχόμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών;
  • Eίναι χωρίς προηγούμενο αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους. Βιώνουμε δυστυχώς ξανά ζήτημα δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας μέσα σε πολιτικές συνθήκες ακραίου λαϊκισμού, που θέτουν σε αμφισβήτηση και σε κίνδυνο τις δημοκρατικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης. Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως αυτή έγινε, και η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών όχι από πολιτικά κόμματα αλλά από κοινοβουλευτικά «ανεμομαζώματα και διαβολοσκορπίσματα», μπορεί τυπικά να μην αντίκειται στο γράμμα του συντάγματος, αλλά ουσιαστικά παραβιάζει τη λαϊκή κυριαρχία.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πως έχει γίνει ουρά του κ. Μητσοτάκη, τι απαντάτε σε αυτό;
  • Καλό το παραμύθι αλλά ο δράκος είναι από τα πανέρια… Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζονται εδώ και τέσσερα χρόνια κυβερνητικά με την ακραία δεξιά του κ. Καμένου, ενώ βασική κυβερνητική συνιστώσα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της καραμανλικής δεξιάς. Μας κατηγορεί για κάτι που ούτως ή άλλως δεν προκύπτει από πουθενά και που προφανώς εκπορεύεται από τα υπόγεια του Μαξίμου. Εμείς είμαστε ένα αυτόνομο κόμμα, μια μεγάλη παράταξη που δεν γίνεται ουρά κανενός. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. που εφαρμόζουν το πλέον νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα στην ιστορία του κόσμου αποτελούν όμως σίγουρα τους καλύτερους χορηγούς του κ. Μητσοτάκη.
  • Τι θα κάνετε στην ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα την καταψηφίσετε; Ακούμε πως ο κ. Θεοχαρόπουλος προσανατολίζεται να την ψηφίσει. Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας;
  • Ο κ. Τσίπρας εργαλειοποίησε το Σκοπιανό με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν επεδίωξε σε καμμιά περίπτωση την εθνική συναίνεση ενώ δίχασε τον λαό θίγοντας ευαίσθητες εθνικές χορδές. Οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής για το Σκοπιανό έχουν διατυπωθεί στο ιδρυτικό μας συνέδριο, στις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων και στις τοποθετήσεις της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή. Κρίνουμε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μία κακή συμφωνία την οποία και θα καταψηφίσουμε. Ειδικότερα τα σημεία για «Μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «Μακεδονική γλώσσα» αλλοιώνουν το erga omnes για την ονομασία, ενώ είναι φανερό ότι εξακολουθεί να υπάρχει αλυτρωτισμός που δεν εξαλείφεται. Η θέση του κ. Θεοχαρόπουλου είναι γνωστή και καταγεγραμμένη. Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα συνεδριάσει όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα συζητήσει και θα αποφασίσει. Είναι καλό πάντως –πιστεύω– σε μείζονα εθνικά θέματα να υπάρχει ενιαία γραμμή και ψήφος.
  • Από τα ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το ΚΙΝ. ΑΛΛ. στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει διψήφια ποσοστά που θα του επέτρεπαν να διεμβολίσει το δίπολο Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα πράξετε μετά τις εκλογές; Θα συμμετάσχετε σε μια κυβέρνηση της Ν.Δ. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα βρεθείτε στην αντιπολίτευση δημιουργώντας κοινό πολιτικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ;
  • Τα ποσοστά που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις πιστεύω πως δεν καταγράφουν την πραγματική δυναμική που έχει σήμερα το Κίνημα Αλλαγής. Η επαφή που έχω καθημερινά με τον κόσμο στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας, όπου θα είμαι υποψήφια στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, με κάνουν να πιστεύω βάσιμα πως θα καταγράψουμε ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό. Όπου και να πηγαίνω ακούω μεγάλη δυσαρέσκεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα και βλέπω πως ο κόσμος, ιδιαίτερα ο λαϊκός κόσμος, δεν εμπιστεύεται τον κ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. Είμαι αισιόδοξη πως στην επόμενη Βουλή το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι σημαντικά ισχυρότερο. Έχουμε πει επανειλημμένα και με πολύ μεγάλη σαφήνεια πως η πρότασή μας είναι να σχηματιστεί μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα εφαρμόσει ένα προοδευτικό πρόγραμμα για την ανάταξη της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε καταθέσει ένα καλά επεξεργασμένο συνολικό πρόγραμμα προοδευτικής διακυβέρνησης, το «Σχέδιο Ελλάδα», και ζητάμε από τον λαό την ψήφο του για να γίνει δυνατό αυτό να εφαρμοστεί. Κάθε άλλη συζήτηση έχω τη γνώμη πως είναι πρωθύστερη πριν αποφανθούν οι πολίτες στις εκλογές.