Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς και μένει χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα το Ποτάμι

«Με μεγάλη λύπη ανακοινώνω την αποχώρησή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίησή μου. Δεν θα μπορούσα να πράξω διαφορετικά, όταν τις επόμενες ημέρες θα έπρεπε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, να ομιλώ δημόσια εκ μέρους του κόμματος του οποίου κορυφαία στελέχη έχουν αντίθετη θέση από την προσωπική μου για ένα μείζον εθνικό θέμα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Αμυράς και προσθέτει πως ευχαριστεί τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και όλους τους ανθρώπους του κόμματος με τους οποίους συνεργάστηκε, εκφράζοντας την ευχή «οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου να βρουν τη δυναμική που χρειάζεται η χώρα». Μετά την τελευταία εξέλιξη το Ποτάμι μένει με 4 βουλευτές, τους Στ. Θεοδωράκη, Γ. Μαυρωτά, Σπ. Λυκούδη και Γρ. Ψαριανό, ο οποίος επίσης αναμένεται να «χαιρετίσει» άμεσα, περιμένοντας το νεύμα από την Ν.Δ., το οποίο όμως θα έρθει δύσκολα.

Η διάλυση της Κ.Ο προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες για το Ποτάμι με κυριότερη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής. Παράλληλα το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας. Όσον αφορά στα προνόμια, το Ποτάμι δεν θα δικαιούται να διαθέτει γραφεία στη Βουλή με τους μετακλητούς υπαλλήλους οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Κ.Ο να πρέπει να απολυθούν. Ερώτημα τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης. Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι από τη στιγμή που εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Μόνος τρόπος για τον κ.Θεοδωράκη για να διασώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα είναι η άμεση ένταξη κάποιου βουλευτή σε αυτή. Για το θέμα αυτό ο Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε: «Μέχρι το μεσημέρι μπορεί να υπάρχει Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαγράφηκε χθες από τη Φώφη Γεννηματά, οπότε μπορεί να ενταχθεί στην ομάδα του Ποταμιού» αλλά στη συνέχεια δήλωσε ότι ο ίδιος θα αποχωρήσει αν πάει ο κ. Θεοχαρόπουλος, οπότε το θέμα δεν λύνεται ούτε έτσι. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος πριν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ είχε συζητήσει με τον κ. Θεοδωράκη την πιθανότητα να ενταχτεί στο Ποτάμι αλλά τότε η θέση του υποψηφίου στο Επικρατείας είχε κριθεί υπερβολική από τον πρόεδρο του Ποταμιού.