Αλέξης Τσίπρας: Πρέσπες και μετά φουλάρει με «φιλολαϊκή» ατζέντα

Mε τους γνωστούς πέντε «δανεικούς» βουλευτές το Μαξίμου μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε μόλις 36 ώρες, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης. Επόμενος στόχος πλέον για την κυβέρνηση είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών. H επίσημη επιβεβαίωση από τα χείλη του πρωθυπουργού ότι ανοίγει πλέον το παιχνίδι. Η κυβέρνηση ψάχνει τη δεύτερη πλειοψηφία των 151 βουλευτών προκειμένου να περάσει τη συμφωνία και να συνεχίσει χωρίς άλλη δυσκολία τον υπόλοιπο σχεδιασμό. Ποιος είναι αυτός; Η κατάθεση ευνοϊκών νομοσχεδίων και άλλες ενέργειες (που ήδη έχουν αποφασιστεί) για την πρώτη κατοικία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προαναγγελθείσα μη μείωση των συντάξεων, τα αναδρομικά των στρατιωτικών, ενώ αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμένη ενέργεια και για τους παιδικούς σταθμούς.
Του Περικλή Σωτηρίου
Μέχρι, όμως, να μπορέσει η κυβέρνηση μειοψηφίας να τρέξει το φιλολαϊκό της πρόγραμμα, μέχρι να αποφασίσει να πάει σε εκλογές με ευνοϊκότερες συνθήκες. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ποια είναι τα δεδομένα;
Πέντε έως έξι ψήφοι κρίνουν την πλειοψηφία – απόλυτη ή σχετική. Γιατί θα μπορούσε να υπάρξει και σχετική αν απείχαν κάποιοι βουλευτές. Τα σίγουρα «κουκιά» για τις Πρέσπες είναι οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛΛ. και ο Σπύρος Δανέλλης που διεγράφη από το Ποτάμι. Σύνολο 147. Σχεδόν σίγουροι θεωρούνται οι Έλενα Κουντουρά και η Κατερίνα Παπακώστα, αν δεν υπάρξει κάποια δεύτερη σκέψη της τελευταίας στιγμής. Τα κουκιά ανεβαίνουν στο 149. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιοι βουλευτές που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Καταρχάς είναι οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης. Στο Ποτάμι, παρά τις αποφάσεις που έχουν πάρει, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα κάνουν οι βουλευτές του. Άλλωστε, τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει ούτε συνέπεια αλλά ούτε και απόλυτη κομματική γραμμή.
Κατά τ’ άλλα Αμυράς και Ψαριανός ζητούν να καταψηφιστεί, υπάρχει το σενάριο της αποχής από τη διαδικασία, ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν την απελευθέρωση των βουλευτών να πράξουν ανάλογα με τη συνείδησή τους. Πάντως, ο Σταύρος Θεοδωράκης από την ομιλία του στη Βουλή φάνηκε να «γέρνει» προς τις Πρέσπες. Αλλά και ο Γιώργος Μαυρωτάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι έχουν ξεκαθαριστεί κάποια θέματα σχετικά με τη συμφωνία, αλλά ακόμα αναζητούν την ισορροπία. Ο ίδιος, πάντως, είναι κοντά στο «ναι». Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα λάβει οριστικές αποφάσεις. Υπάρχει και η περίπτωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος θα δεσμευθεί από την απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν θα ψηφίσει στην περίπτωση που η ψήφος του γίνει η κρίσιμη για το 151.
Η περίπτωση Ζουράρι απέκτησε νέο ενδιαφέρον λόγω μιας αποστροφής του Πάνου Καμμένου στη συνέντευξη που έδωσε στο Βεργίνα TV. Παρόλο που δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, ο κ. Καμμένος τόνισε πως «εάν ο κ. Ζουράρις είναι ο 151ος που θα ψηφίσει τη Συμφωνία, πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά». Για αρκετούς εμφανίζεται ως «μπαλαντέρ» και ο Βασίλης Κόκκαλης. Διεγράφη μεν από τους ΑΝ.ΕΛΛ. και στήριξε την κυβέρνηση, έχει τονίσει όμως ότι δεν ψηφίζει τις Πρέσπες, αλλά μπορεί και να αλλάξει άποψη αν χρειαστεί.
Θα βρει τους 151 και μετά θα ψηφιστούν οι Πρέσπες
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου –έτσι τουλάχιστον όπως πηγάζει από την πρόσκληση που έστειλαν για ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη– η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τον πολιτικό χρόνο που της δίνει η ψήφος εμπιστοσύνης. Από την άλλη, όμως, γίνεται κατανοητό ότι αν ο πρωθυπουργός δεν έχει βρει τους 151 βουλευτές που θα στηρίξουν τη συμφωνία θα καθυστερήσει τεχνηέντως τη συζήτησή της στην Ολομέλεια. Θέλει επίσης να περάσει αυτό το σαββατοκύριακο και ο κόσμος να ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενό της και όλα τα σημεία που προβληματίζουν. Επίσης, θέλει να μιλήσει και με άλλους βουλευτές προκειμένου να λάβει διαβεβαίωση ότι αν εν τέλει δεν στηρίξουν άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, τότε θα πρέπει να βάλουν πλάτη. Άλλωστε, εκλογές έρχονται και υπάρχουν αρκετά ανταλλάγματα που μπορεί να δώσει. Δεν είναι μόνο οι υπουργικές θέσεις…