Η δεκάδα των εταιρειών που επενδύουν τα ξένα funds

Το 65% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποτελούν μόλις 10 εταιρείες σε σύνολο 191.

Ειδικότερα, το σύνολο της κεφαλαιοποίησης του χρηματιστήριου Αθηνών διαμορφώνεται σήμερα στα 46.6 δισ ευρώ ενώ το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης των δέκα μεγαλύτερων εισηγμένων φθάνει τα 30.2 δισ ευρώ.

Την πρώτη θέση στις κεφαλαιοποιήσεις μετοχών καταλαμβάνει η COCA-COLA HBC με αξία 10.5 δισ ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι πως έχει την διπλάσια αξία από τον ΟΤΕ, που βρίσκεται στην δεύτερη θέση με 5.2 δισ ευρώ. Την τριάδα συμπληρώνει ο ΟΠΑΠ με 2.5 δισ ευρώ. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η MOTOR OIL HELLAS με 2.3 δισ ευρώ, αφήνοντας πίσω την ΕΛΠΕ με 2.2 δισ ευρώ. Στη συνέχεια συναντούμε την JUMBO με 1.8 δισ ευρώ ενώ ακολουθεί στην έβδομη θέση η ΤΙΤΑΝ με 1.5 δισ ευρώ.

Η ALPHA είναι στην όγδοη θέση με 1.4 δισ ευρώ. Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ με 1.2 δισ ευρώ βρίσκεται στην ένατη θέση ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ με 1.1 δισ ευρώ.

Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά μετοχών έχει ελάχιστες επιλογές σε ισχυρές, εξαγωγικές, κερδοφόρες και υγιείς επιχειρήσεις που θα μπορούσαν τα ελληνικά και ξένα funds να επενδύσουν τα κεφάλαια τους.

Δυστυχώς, το ΧΑ αποτελεί μία αγορά πολλών ταχυτήτων με την αφρόκρεμα να εκπροσωπούν μόνο δέκα εταιρείες, οι οποίες κάθε μέρα που περνά αυξάνουν την διαφορά τους από τις υπόλοιπες.

Το μείζον ερώτημα για το χρηματιστήριο Αθηνών είναι θα μπορέσει να γίνει ελκυστικό για μεγάλες επιχειρήσεις της Ελλάδας που ακόμα και σήμερα αρνούνται να εισάγουν τις μετοχές τους; Ή θα παραμείνει ο φτωχός συγγενής μεταξύ των 19 χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης;