ΟΟΣΑ: Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας

Επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το επόμενο εννεάμηνο προβλέπει έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Με τίτλο «επιβεβαιωμένα σημάδια κάμψης του momentum της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες» ο ΟΟΣΑ παρατηρεί, όπως γράφει η Καθημερινή, ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators) που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι έως εννέα ετών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομικών για Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα.

Την ίδια ώρα στην έκθεση σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη φορολογία επιχειρήσεων.

Στο μικροσκόπιο των συντακτών της έκθεσης μπήκαν οι φορολογικοί συντελεστές 76 χωρών για το διάστημα 2000-2018. Η Ελλάδα βρέθηκε στις χώρες με τις αυξήσεις καθώς την επίμαχη περίοδο η φορολογία αυξήθηκε από το 24% στο 29% όταν ο μέσος συντελεστής των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 21,4%.

Στην έκθεση σημειώνεται, επίσης, ότι η φορολογία παραμένει βαριά και μη ανταγωνιστική χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα από τις άλες χώρες (ή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών) που διατηρούν χαμηλούς συντελεστές.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Έκθεση Revenue Statistics 1965-2017, η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση φόρων (άσπρος ρόμβος) στην δεκαετία 2007-2017, διπλάσια σχεδόν από την 2η κατά σειρά χώρα (Μεξικό). Οι φόροι όμως ανέβαιναν αντί να μειώνονται και στη διετία 2016-2017 (μπλε μπάρα) καθώς η Ελλάδα ήταν 7η κατά σειρά σε αυξήσεις φόρων στον κόσμο.