Ελλάκτωρ: Συνέργειες άνω των 45 εκατ. από τη συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Συνέργειες ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ, άμεσα ορατές στον όμιλο Ελλάκτωρ και επέκταση στο εξωτερικό θα φέρει η συγχώνευση με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος όπως δήλωσε χθες σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Η διοίκηση του ομίλου στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία που δημιουργεί για την Ελλάκτωρ η προτεινόμενη συγχώνευση, λέγοντας ότι είναι επωφελής και από τις δύο πλευρές και αντανακλά την πίστη στις προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με στόχο ο όμιλος να εξελιχθεί στον τομέα τον ΑΠΕ σε βασικό παίχτη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Όπως τονίστηκε από τον επικεφαλής της ΕΛΤΕΧ Άνεμος κ. Θεόδωρο Σιετή, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ έχουν αρχίσει να περιορίζονται. «Υπό αυτό το πρίσμα κρίνουμε επιτακτική την επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος εκτός συνόρων αλλά και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της».

Η συγχώνευση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ θεωρείται ότι είναι ο βέλτιστος τρόπος να καταστεί εφικτός ο εξωστρεφής προσανατολισμός, καθώς μπορεί να αξιοποιήσει τη διεθνή παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε περισσότερες από 25 χώρες, αλλά κυρίως να καταστεί μέρος μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση ουδεμία σχέση έχει με την ΑΚΤΩΡ. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους. Άλλωστε πρόσφατα εκθέσαμε πλήρως όχι μόνο τις οικονομικές επιδόσεις της Κατασκευής αλλά και όλα τα μέτρα που έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή για να προστατευθεί εφεξής η κερδοφορία» δήλωσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελλάκτωρ, κ. Γιώργος Προβόπουλος, επισήμανε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης της συνολικής διάρθρωσης του ομίλου. «Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο εταιρείες, καθώς αμφότερες θα αποκομίσουν οφέλη από το σαφώς ενισχυμένο μέγεθος της νέας εταιρείας, τις αυξημένες ταμειακές ροές αλλά και τη ρευστότητα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη της διοίκησης σχετικά με την χρηματιστηριακή πορεία της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι οι παρούσες αποτιμήσεις και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και έχουν επηρεαστεί από εξωγενείς παράγοντες που ουδεμία σχέση έχουν με τις δυνατότητές τους».

Ο λόγος που όπως αναφέρθηκε, η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο Χ.Α. δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες, ήταν κυρίως λόγω της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, αδυναμίες που η προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να θεραπεύσει προς όφελος των επενδυτών.

Απαντώντας σε ερωτήματα των αναλυτών ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία.

Τονίστηκε πάντως «πως η παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δυο εταιρειών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της σχέσης ανταλλαγής, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%.

«Αποδεικνύεται λοιπόν περαιτέρω ότι το εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε προτείνει μία συναλλαγή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων μετοχών ασχέτως το αν είναι μέτοχοι πλειοψηφίας ή μειοψηφίας και πόσο μεγάλοι ή μικροί», ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης και εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή και δημιουργική για τον όμιλο.