Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση το σκάνδαλο της NOVARTIS

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση εξελίσσεται η δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου της NOVARTIS. Ο προστατευόμενος μάρτυρας που εξασφάλισε ασυλία υποσχόμενος ότι θα καταθέσει στοιχεία για δύο πρώην υπουργούς Υγείας μετά την απόπειρα διαφυγής του στην Ισπανία με τελικό προορισμό τη Βραζιλία έχει καταστεί κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις όπως δωροδοκία, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος που επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για να βγει η κουκούλα από τον προστατευόμενο μάρτυρα στον οποίο είχε επενδύσει το Μαξίμου τις τελευταίες του ελπίδες προκειμένου να ρίξει λάσπη σε κορυφαία στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισε πριν από τρεις βδομάδες. Οι δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση διαπίστωσαν ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να ενοχοποιεί μεγαλόσχημους πολιτικούς παράγοντες και εντάχθηκε στο ειδικό αυτό καθεστώς για να εξασφαλίσει ασυλία αφού ήταν εμπλεκόμενος στη διακίνηση μαύρων κονδυλίων της NOVARTIS. Γιαυτό δόθηκε εντολή στην κρατική ασφάλεια για στενή παρακολούθηση. Παραμονή Πρωτοχρονιάς η ασφάλεια ενημέρωσε τους αρμόδιους εισαγγελείς ότι ο μάρτυρας ετοιμάζεται να διαφύγει μαζί με την οικογένειά του στο εξωτερικό. Αμέσως σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε να αλλάξει το καθεστώς προστασίας, να του απαγγελθούν κακουργηματικές κατηγορίες και να του αφαιρεθεί το διαβατήριο.

Νευρική κρίση στο Μαξίμου

Η εξέλιξη με τον προστατευόμενο μάρτυρα προκάλεσε νευρική κρίση στο Μαξίμου. Γιατί η δικαστική έρευνα για τη NOVARTIS ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί καμμία κίνηση λογαριασμού που να ενοχοποιεί κορυφαίους πολιτικούς που είχαν στοχοποιηθεί, και το κυριότερο, δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν ούτε μαρτυρίες χωρίς στοιχεία για να δικαιολογήσουν την καθεστωτική επιχείρηση διασυρμού δέκα κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης. Αυτοί που έστησαν τη σκευωρία σε βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων τρέμουν τώρα για τις συνέπειες. Με δεδομένο ότι ο χρόνος για την κυβέρνηση τελειώνει σε λίγους μήνες, είναι δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κινήσει διαδικασίες παραπομπής σε ειδικό δικαστήριο εναντίον συγκεκριμένων κυβερνητικών στελεχών και κρατικών αξιωματούχων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση διασύρεται παντελώς αφού το πολυδιαφημισμένο σκάνδαλο με τη δήθεν εμπλοκή κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης αποδείχτηκε μια κατασκευασμένη φούσκα που έσκασε με πάταγο.

Τινάζει στον αέρα την υπόθεση

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, και ένας δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας αρνείται να καταθέσει για πολιτικά πρόσωπα ισχυριζόμενος ότι δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τη δήθεν εμπλοκή τους στο σκάνδαλο της NOVARTIS. Η εξέλιξη αυτή τινάζει στον αέρα την υπόθεση ως προς το πολιτικό της σκέλος, γιατί οι παραπομπές διαφόρων στελεχών της NOVARTIS –γιατρών και νταραβεριτζήδων– δεν αφορούν την κοινωνία και η υπόθεση προσαρμόζεται πλέον στις πραγματικές ποινικές της διαστάσεις.

Ο προβληματισμός του Μητσοτάκη

Μετά το ναυάγιο της NOVARTIS η κυβέρνηση κατέφυγε σε διάφορα κόλπα με το Σκοπιανό στην εναγώνια προσπάθειά της να εγκλωβίσει τη Νέα Δημοκρατία. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και ο διαχωρισμός της ψήφισης στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών από το πρωτόκολλο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Είναι δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβληματίζεται για τη στάση της Ν.Δ. στη δεύτερη ψηφοφορία που θα αφορά στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος θεωρεί ότι θα πρέπει να ψηφίσει το πρωτόκολλο ένταξης αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα με τους λεγόμενους σκληρούς βουλευτές, οι οποίοι επιμένουν στη γραμμή καταψήφισης και του πρωτοκόλλου για το ΝΑΤΟ για να μη δώσουν αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να τους κατηγορήσει για διγλωσσία και τυχοδιωκτική τακτική στα κρίσιμα εθνικά θέματα.