Αγορές: Οι μεγάλες ανησυχίες για το 2019

Μετά τις διακυμάνσεις της περυσινής χρονιάς στη Wall Street, η όποια πρόβλεψη για το 2019 είναι κάπως παρακινδυνευμένη. Άλλωστε, ελάχιστοι περίμεναν ότι θα έκλεινε η χρονιά με τέτοιας έντασης πτώση τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θετικά σημάδια για το 2019. Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, τα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών είναι ισχυρά και οι μετοχές είναι υποτιμημένες σε σύγκριση με τα αναμενόμενα κέρδη. Ωστόσο, η πολιτική αναταραχή, η επιτοκιακή πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και η ανάπτυξη της οικονομίας έχουν κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν.

Το οικονομικό δελτίο του CNN ανέλυσε τα τρία θέματα που θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές για τη νέα χρονιά:

Η επιβράδυνση της αύξησης των εταιρικών κερδών. Η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά σε διάφορα επίσημα στοιχεία, ωστόσο τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων είναι το σημαντικότερο δεδομένο. Οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι τα εταιρικά κέρδη για το 2019 θα αυξηθούν πολύ λιγότερο σε σχέση με το 2018 όταν κατέγραψαν άνοδο 23%, λόγω κυρίως των φορολογικών απαλλαγών που προσέφερε στις επιχειρήσεις η κυβέρνηση Τραμπ. Ώθηση στα κέρδη των πολυεθνικών εταιρειών έδωσε και η άνοδος του δολαρίου, το οποίο ενισχύθηκε κατά 5% κατά τη διάρκεια του έτους. Φέτος, οι αναλυτές του CNN αναμένουν αύξηση των εταιρικών κερδών κατά λιγότερο από 10%, ποσοστό υψηλό μεν, αλλά αισθητά χαμηλότερο από το 2018. Και όπως όλοι γνωρίζουν, η αγορά αντιδρά κυρίως στις προσδοκίες…


Μία επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές δεν αναμένουν ύφεση φέτος, κάτι που όμως δημιουργεί απορίες για τη διολίσθηση των δεικτών τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η ανάπτυξη στην Αμερική – δεύτερη ισχυρότερη στην ιστορία της χώρας – απειλείται. Με μοχλό ενίσχυσης τις περικοπές στη φορολογία και τη χαμηλή ανεργία, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε το 2018 κατά 4,2% το δεύτερο τρίμηνο και 3,4% το τρίτο τρίμηνο. Η FED προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2019 στο 2,3%. Επίσης, μετά από δεκαετίες ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και η Κινεζική οικονομία επιβραδύνει τους ρυθμούς. Το 2018 θα είναι η πιο αδύναμη χρονιά από άποψη ανάπτυξης από το 1990, ενώ το 2019 τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Η φετινή χρονιά αναμένεται επίσης να γονατίσει τη Μεγάλη Βρετανία εξ αιτίας του Brexit και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το πότε θα ανακάμψει.


Πολιτική αστάθεια. Οι δυσλειτουργίες που παρακολουθούμε στην Ουάσιγκτον, αλλά και το Λονδίνο ανησυχούν πολύ τους επενδυτές παγκοσμίως. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το Brexit, πέραν του γεγονότος ότι η κατάσταση θα είναι χειρότερη μετά τις 30 Μαρτίου, ανεξαρτήτως με ποιον τρόπο θα αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη, το κλείσιμο της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ίσως να μην έχει επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, όμως το αδιέξοδο που δημιουργείται προκαλεί έντονες ανησυχίες για το μέλλον της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Αν δεν ξεπεραστεί το αδιέξοδο, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών δε θα μπορεί αν δανειστεί και τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει. Όταν αυτό κόντεψε να συμβεί το 2011, η Standard and Poor’s υποβάθμισε τις ΗΠΑ από την ανώτατη βαθμίδα των ΑΑΑ. Μία ακόμα υποβάθμιση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρηματοδότησης του κολοσσιαίου αμερικανικού χρέους.