Κ. Πανταζής: Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων βουλευτικών εκλογών

Με την ολοκληρωμένη προοδευτική προγραμματική μας πρόταση με συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την προοδευτική ανατροπή, τονίζει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Πανταζής και εκτιμά ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Προσθέτει ότι δεν πρόκειται να γίνουν συμπλήρωμα κανενός, καθώς, όπως λέει, η παράταξη είναι αυτόνομος πόλος με αυτοδύναμη στρατηγική.

Συνέντευξη στη Σοφία Λιάκου

– Πρόσφατα ανακοινώσατε ένα μεγάλο μέρος των βουλευτικών σας ψηφοδελτίων. Η κίνηση αυτή συμβολίζει κάτι συγκεκριμένο; Θεωρείτε ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι πλέον πολύ κοντά;

– Είναι αλήθεια ότι είμαστε το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε σχεδόν τα 2/3 των ψηφοδελτίων του, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Η κίνηση αυτή εξυπηρετεί δύο στόχους. Αφενός να αποδείξουμε ότι είμαστε πανέτοιμοι, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, που θεωρούμε ότι θα γίνουν και πρέπει να γίνουν πολύ σύντομα. Αφετέρου να καταδείξουμε ότι τα ψηφοδέλτιά μας αποτελούνται από πολλά ικανά, νέα, αποφασισμένα και με πλούσια κοινωνική διαδρομή στελέχη. Συνδυάζουν σε μεγάλο βαθμό το αίτημα της ανανέωσης με την ανάγκη της εμπειρίας. Σε ό,τι με αφορά, θα είμαι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

– Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας δεν ήταν ευνοϊκές για το Κίνημα Αλλαγής. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

– Μελετάμε πολύ συστηματικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ιδίως αυτά που αναφέρονται στα αποκαλούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από κει και πέρα, όλοι γνωρίζουμε ότι η πραγματική δημοσκόπηση θα συντελεστεί την ημέρα των εκλογών. Η δική μας δράση, οι εκδηλώσεις μας, η προσέλευση και η επιστροφή του κόσμου, που βλέπουμε καθημερινά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι η ευχάριστη έκπληξη των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

– Τελικά, το Κίνημα Αλλαγής με ποιον είναι «πιο κοντά»; Με τη Νέα Δημοκρατία ή με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιον θα συνεργαστεί για να σχηματιστεί κυβέρνηση;

– Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά, η παράταξή μας είναι αυτόνομος πόλος με αυτοδύναμη στρατηγική. Συνεπώς, δεν είμαστε «κοντά» με κανέναν και πολύ περισσότερο δεν θα γίνουμε και «συμπλήρωμα» κανενός. Ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία χτίζουν συστηματικά ένα νέο ψευτοδίπολο και συντηρούν έναν διχασμό, που μόνο ζημιά κάνει στην πατρίδα μας. Απέναντι στις λογικές αυτές εμείς προτάσσουμε την εθνική συνεννόηση, και έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη προοδευτική προγραμματική πρόταση, το «Σχέδιο Ελλάδα», με συγκεκριμένους στόχους και δεσμεύσεις, και με κεντρικό πρόταγμα την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη. Με αυτό το πρόγραμμα θα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την προοδευτική ανατροπή. Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να επιβάλει τη συνεννόηση και να αλλάξει τους συσχετισμούς. Καμμία συμφωνία ή συναλλαγή στο παρασκήνιο δεν μπορεί να το κάνει.

– Με ανησυχία βλέπουμε ότι πληθαίνουν τα περιστατικά επιθέσεων και τρομοκρατικών ενεργειών, όπως πριν από λίγες μέρες στον Άγιο Διονύσιο στο κέντρο της Αθήνας. Το Κίνημα Αλλαγής τι θέση έχει απέναντι στα γεγονότα αυτά και ποια είναι η πρότασή σας.

– Είναι προφανές ότι καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές και συμπαραστεκόμαστε στους συνανθρώπους μας που έπεσαν θύματα τέτοιων ενεργειών. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι τα γραφεία μας, που βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων, έχουν δεχτεί δεκάδες επιθέσεις, πολλές φορές με κίνδυνο ζωής των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα. Εδώ όμως πρέπει να κάνουμε μια παραδοχή. Το αγαθό της ασφάλειας είναι πρωταρχικό ανθρώπινο δικαίωμα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδεοληψίες. Συνεπώς, δεν αρκούν μόνο οι λεκτικές καταδίκες αλλά χρειάζεται δράση και συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές αυτές, να συλληφθούν οι δράστες και να μπορεί ο κάθε πολίτης να απολαμβάνει το αγαθό της ασφάλειας. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει και Ελευθερία.