Διαγραφή παλαιών οφειλών στον ΕΦΚΑ

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν οριστικά παλαιές «αμαρτίες» έχουν πλέον εδώ και μερικές εβδομάδες οι ασφαλισμένοι που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις από το υπουργείο Εργασίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ενώ η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

του Δημήτρη Μπούκα*

Οι οφειλές που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση πρέπει να έχουν δημιουργηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2017 και να υπάρχει για αυτές «εύλογη αμφιβολία». Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, μπορούν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση τρεις κατηγορίες οφειλετών:
1) Ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 που ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες και ταυτόχρονα μισθωτοί.
2) Επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ λόγω πληθυσμιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.
3) Δημοσιογράφοι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα «μπλοκάκι».


Η βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η αίτηση είναι να υπάρχει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής. Μάλιστα, ειδικά για τους προ του 1993 ασφαλισμένους θα πρέπει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά στην ίδια δραστηριότητα.


Σημαντικό είναι πως οι αιτήσεις θα αφορούν όχι μόνο τον κλάδο της κύριας ασφάλισης αλλά και πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Επίσης, από την έναρξη της διαδικασία παγώνει κάθε διαδικασία εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως οι κατασχέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.


Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ταμεία είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Σεπτέμβριο υπήρξε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία κατά 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των οφειλετών επίσης σημείωσε άνοδο κατά 510.428. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του 2018 έχει υπάρξει αύξηση των οφειλών και προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλιση κατά 3,1 δισ. ευρώ ενώ ο αριθμός των ασφαλισμένων που χρωστούν αυξήθηκε κατά 195.485 άτομα.


Με δεδομένο μάλιστα πως αυτή τη στιγμή οι δόσεις για ρύθμιση χρεών προς εφορία και ταμεία είναι 12 και σε εξαιρετικές περιπτώσεις φθάνουν τις 24, αντιλαμβανόμαστε γιατί η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους προκειμένου να μπορέσει να φέρει μια ρύθμιση ανάλογη αυτής που είχε υπάρξει το 2015 – οι περίφημες 100 δόσεις. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πώς ένας τέτοιος σχεδιασμός προσκρούει στην άρνηση των «θεσμών» που θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των οφειλών σε τόσες πολλές δόσεις χωρίς να τεθούν αυστηρά περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα με αυτά που ισχύουν σήμερα στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Επομένως, με βάση τα νούμερα που παρουσιάστηκαν παραπάνω δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι εντείνονται οι προσπάθειες προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία ρυθμίσεις μέσω των οποίων το δημόσιο θα προσπαθήσει να γεμίσει τα ταμεία του. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η σχετική δυνατότητα και από τους πολίτες.

Ο Δημήτρης Μπούκας είναι δικηγόρος – διαμεσολαβητής και συντονιστής του Ν. 4469/2017 για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών.
(www.dboukas.gr)