Το μήνυμα του Paulson σε Άλφα – Πειραιώς και η συνάντηση με τον Τσακαλώτο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν οι ξένοι για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενδιαφέρον που περιορίζεται προς το παρόν στην επόμενη μέρα και στο… ξεσκαρτάρισμα των κόκκινων δανείων.

Αυτό φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη των τραπεζιτών στη Νέα Υόρκη αλλά και λίγο νωρίτερα σε τραπεζικό συνέδριο στο Βερολίνο.

Διαβεβαιώσεις ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά έδωσε ακόμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που προσπάθησε να πείσει τους ξένους ότι το ελληνικό banking πρέπει να βρεθεί στο επενδυτικό τους στόχαστρο.

Η πρόταση για συγχώνευση Alpha Bank και Πειραιώς

Μπορεί να έχει ήδη υπάρξει διάψευση για το σενάριο για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται για «γάμο» Alpha Bank – Πειραιώς.

Αυτό το σενάριο αναζωπυρώθηκε από μια διαφορετική αφορμή: ο ξένος μέτοχος των δύο τραπεζών Τζο Πόλσον έστειλε e-mail σε μεγαλόσχημα στελέχη της Άλφα και της Πειραιώς και πρότεινε πιεστικά, με έμφαση, να έρθουν τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα… εις σάρκαν μιαν.

Είναι προφανές πως ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής δεν θέλει να βάλει ξανά το χέρι στην τσέπη σε μια επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, ενώ από την άλλη αποσκοπεί στη βελτίωση με κάθε τρόπο της κεφαλαιακής επάρκειας των δύο τραπεζών στις οποίες συμμετέχει. Ο μεγαλομέτοχος που έχει χάσει πολλά λεφτά από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια, με τις συνεχείς ανεκαφαλαιοποιήσεις, φαίνεται πως επιθυμεί να δει τις επενδύσεις του (σε Alpha και Πειραιώς) να ορθοποδήσουν ως ένα κοινό σχήμα.

Κι αυτό γιατί τα σχεδόν 54 δισ. που έχουν συνολικά οι δύο τράπεζες σε ανοίγματα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο εύκολα απ’ ότι αν κινηθούν αυτόνομα. Επιπλέον, εκτιμά ότι θα μπορούν να αποκτήσουν ευκολότερα πρόσβαση σε… ζεστό χρήμα από το εξωτερικό. Προς το παρόν οι αγορές προσφέρουν απαγορευτικά επιτόκια στις τράπεζες.

Το παράδειγμα της Eurobank

Φαίνεται πως τις καταστάσεις ενεργοποίησε η απόφαση να συγχωνευτεί η Eurobank με τη Grivalia. Σε αυτή την περιπτώσει κοινή συνισταμένη ήταν το fund Fairfax που διατηρεί συμμετοχή και στις δύο.

Συγχωνεύοντας Eurobank και Grivalia η πρώτη ενισχύεται κατά 900 εκατ. – 1 δισ., αλλά ο μέτοχος αποκτά μια –ενισχυμένη– συμμετοχή της τάξεως του 30%.

Κάτι παρόμοιο φαίνεται πως ήθελε να κάνει και ο Paulson στην περίπτωση της Alpha και της Πειραιώς.

Παρά τις διαψεύσεις και τις διαρροές ότι ο SSM δεν καλοβλέπει αυτή την πρόταση, ο Τσακαλώτος συνάντησε τον Paulson στη Νέα Υόρκη. Το τι ακριβώς ειπώθηκε θα φανεί…