Πέντε πιθανά disaster stories του 2019

Δεν υπάρχει προηγούμενο για την κατάσταση την οποία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mark Carney, τον επόμενο χρόνο. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει κακήν κακώς από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάρτιο χωρίς συμφωνία, ο Carney θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αποκατάσταση της ζημιάς. Μια ραγδαία πτώση της λίρας θα είναι πιθανότατα η πιο άμεση συνέπεια, όπως συνέβη μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016. Αλλά η εξάρθρωση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και η δυνητική διαταραχή των αλυσίδων μεταφοράς και εφοδιασμού μπορεί να επιφέρουν πιο μακροπρόθεσμο πλήγμα. Η αντίδραση της BoE θα μπορούσε να περιλαμβάνει έκτακτες μειώσεις των επιτοκίων για τόνωση της ανάπτυξης –ή ακόμη και αυξήσεις για τη στήριξη του νομίσματος– σε συνδυασμό με μια πλημμύρα ρευστότητας στις τράπεζες. Ο 53χρονος Καναδός δραστηριοποιείται σε ένα πολιτικά τοξικό περιβάλλον και οτιδήποτε αναφέρει για τις συνέπειες μιας δυσάρεστης εξόδου γίνεται τροφή για δημόσιο σχολιασμό. Οι δηλώσεις του τείνουν να ενοχλούν τους βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit. Για τον Carney, πάντως, το πρόβλημα δεν θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το επόμενο έτος: μετά από δύο παρατάσεις της θητείας του, δεσμεύτηκε να αποχωρήσει από τη θέση του το 2020.

Elon Musk
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ιδρυτή της Tesla, Elon Musk, ο οποίος ενώ πέρασε από την κόλαση της παραγωγής αυτοκινήτων για να βγάλει τελικά το sedan Model 3 στην αγορά, προσπάθησε να αποσύρει την επιχείρησή του από το χρηματιστήριο μέσω tweet – και του έκαναν μήνυση γιa αυτό. Το 2019 δείχνει να του επιφυλάσσει περισσότερες «λακκούβες». Ενώ η Tesla κατάφερε τελικά τον Οκτώβριο να κατασκευάσει για πρώτη φορά ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, ο Musk δεν έχει παραδώσει ακόμη την έκδοση των 35.000 δολ. του Model 3 που υποσχέθηκε πριν από χρόνια, προκειμένου να γίνουν mainstream τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Θα πρέπει να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία: να παράγει φθηνότερες εκδόσεις του μοντέλου μαζικής παραγωγής για να ενισχύσει τις πωλήσεις χωρίς να θυσιάσει την προσπάθεια της Tesla να διατηρήσει βιώσιμη κερδοφορία. Κάτι που θα περιπλέξει τα πράγματα για τον Μusk θα είναι ο περιορισμός των κυβερνητικών κινήτρων για τους αγοραστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Η ομοσπονδιακή φοροαπαλλαγή ύψους 7.500 δολ. για την αγορά των EVs της Tesla θα μειωθεί κατά το ήμισυ από την 1η Ιανουαρίου και στη συνέχεια κατά το ήμισυ και πάλι την 1η Ιουλίου, τώρα που οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων νέας ενέργειας της Tesla ξεπέρασαν τις 200.000. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης οικονομικές προκλήσεις. Έχει ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 920 εκατ. δολ. που θα λήξει την 1η Μαρτίου. Ο Musk θα βρεθεί επίσης αντιμέτωπος με στενότερο έλεγχο από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla το 2019. Η σύγκρουσή του με τη SEC για την παραπλάνηση των επενδυτών του κόστισε τον ρόλο του προέδρου και θα πρέπει να διοριστούν δύο νέα ανεξάρτητα μέλη αργότερα φέτος.

Petro Poroshenko
Τέσσερα χρόνια αφότου η επανάσταση ανέτρεψε τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία Ουκρανό ηγέτη, ο αντικαταστάτης του αγωνίζεται να παραμείνει στην εξουσία. Στις εκλογές την άνοιξη του 2019, ο Petro Poroshenko θα βρεθεί αντιμέτωπος με αντιπάλους όπως η Yulia Tymoshenko, η λαϊκίστρια πρώην πρωθυπουργός και ηρωίδα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 κατά της διαφθοράς στο εκλογικό σύστημα. Η εκστρατεία της Tymoshenko επικεντρώνεται εν μέρει στην ιδέα ότι ο Poroshenko, δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης, υπηρετεί την ελίτ της χώρας – ένα ιδιαίτερα επιβαρυντικό μήνυμα στη δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης. Αλλά και ο Poroshenko έχει σημειώσει επιτυχίες. Κατάφερε να κάνει πράξη τα ταξίδια χωρίς visa στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της Ουκρανίας και επέστρεψε την οικονομία στην ανάπτυξη. Αλλά απέτυχε επίσης να τερματίσει τον πόλεμο που υποστηρίχθηκε από το Κρεμλίνο. «Η επανάσταση έδωσε στον Poroshenko ρητή εντολή για το πιο σημαντικό πράγμα: το ξερίζωμα της ολιγαρχίας και της διαφθοράς», λέει ο Lilit Gevorgyan, ανώτερος οικονομολόγος της IHS Markit στο Λονδίνο. Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Poroshenko είναι απογοητευτικές: η στενότερη συνεργασία με την Ε.Ε. και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία παραμένει χρόνια μακριά ακόμη. Μπορεί να μην αρκούν για να τον σώσουν.

Masayoshi Son
Φαινόταν μια θαρραλέα κίνηση. Στις 23 Οκτωβρίου ο Masayoshi Son, επικεφαλής του ιαπωνικού τεχνολογικού ομίλου Soft Bank Group, αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τις Μελλοντικές Επενδύσεις, ένα τριήμερο συνέδριο στο Ριάντ που φιλοξενούσε ο πρίγκιπας, διάδοχος του Θρόνου, Mohammed bin Salman. Ενώ δεκάδες άλλοι επικεφαλής εταιρειών από όλο τον κόσμο είχαν ήδη σαμποτάρει τον πρίγκιπα για τη φερόμενη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες, το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο για τον Son. Το 2016, ο πρίγκιπας επένδυσε ποσό ύψους 45 δισ. δολ. στο Vision Fund της SoftBank και ήταν έτοιμος να επενδύσει περισσότερα. Τελικά, η δολοφονία του Khashoggi δεν ήταν αρκετή για να ανατρέψει τους στενούς δεσμούς του Son με τους Σαουδάραβες προστάτες του. Στις 5 Νοεμβρίου ανακοίνωσε ότι η Soft Bank θα συνεχίσει να επενδύει στο βασίλειο. Αν η ανησυχία για τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας εξακολουθήσει να αιωρείται, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη Soft Bank.

Evan Spiegel
Κάποτε χαρακτηρίστηκε η ιδιοφυΐα που κατάφερε να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη εμμονή στους εφήβους που έκανε τον Mark Zuckerberg να ζηλέψει. Τώρα ο Evan Spiegel της Snap έχει μια καταστροφή στα χέρια του, για την οποία ευθύνεται κυρίως ο ίδιος.Ο 28χρονος μπορεί να χάνει τις δυνάμεις του αφού επιμένει σε έναν επανασχεδιασμό του Snapchat που αποξενώνει τους χρήστες και τους διαφημιζόμενους. Η εταιρεία έχει καταγράψει δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του αριθμού των χρηστών και η τιμή της μετοχής της κυμαίνεται κάτω από τα 7 δολ., περίπου στο 40% της αξίας της αρχικής δημόσιας προσφοράς του περασμένου έτους. Εν τω μεταξύ, ο Zuckerberg δεν έχει πλέον λόγο να ζηλεύει. Το facebook αντέγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή φορμάτ της Snap, το προσωρινό στοιχείο «ιστορίες». Η δουλειά είναι τόσο καλή, δήλωσε ο Zuckerberg στα τέλη Οκτωβρίου, που αναμένει ότι οι «ιστορίες» θα γίνουν τελικά πιο δημοφιλείς από όσο υπήρξε ποτέ η ροή των ειδήσεων. Εάν αυτό είναι το μέλλον του Facebook, η Snap χρειάζεται μια νέα ιδέα και γρήγορα.