Η Ektasis Development της οικογένειας Ευθυμίου κάνει παιχνίδι μία δεκαετία μετά το άρθρο 99

Σχεδόν μία δεκαετία από τον Ιούνιο του 2009, όταν η πανίσχυρη εταιρεία εμπορικών ακινήτων Ektasis Development υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές με βάση το άρθρο 99, οι ιδιοκτήτες της, η οικογένεια του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου, είναι ακόμη εδώ. Και μάλιστα όχι μόνο εξακολουθούν, κατά πληροφορίες, να ελέγχουν την Ektasis, αφού μόλις πριν από λίγους μήνες αποφάσισαν οι τράπεζες να την θέσουν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης ώστε να ρευστοποιήσουν το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων (η υπόθεση εκδικάζεται τον επόμενο μήνα), αλλά μέσω σειράς άλλων εταιρειών έχουν διευρύνει την παρουσία τους στα ακίνητα και στην ενέργεια.
Δύσκολα τα πράγματα
Τα πράγματα φαίνεται, πάντως, ότι αρχίζουν να δυσκολεύουν για τον επιχειρηματία, καθώς προ ημερών εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για το «πάγωμα» τόσο της περιουσίας της οικογένειάς του όσο και των περιουσιακών στοιχείων της Ektasis και άλλων εταιρειών συμφερόντων του. Στις αρχές του έτους εκδικάζονται και τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα με αφορμή παλαιά διαμάχη του επιχειρηματία με συνεργαζόμενη επιχείρηση, η οποία κατέρρευσε εξαιτίας του «κανονιού» της Ektasis. Παράλληλα, η πρώτη συζήτηση για να μπει ειδικός εκκαθαριστής στην Ektasis είχε προγραμματιστεί για τις 15 Οκτωβρίου στο δικαστήριο, αναβλήθηκε, καθώς οι δικηγόροι του Παν. Ευθυμίου υποστήριξαν πως το διοικητικό συμβούλιο της Ektasis έχει παραιτηθεί και συνεπώς δεν παρέλαβε κανένας την αίτηση των τραπεζών! Έτσι, ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις 17 Δεκεμβρίου.
«Κανόνι» δεκάδων εκατομμυρίων
Ο Παναγιώτης Ευθυμίου, εκμεταλλευόμενος τον χαμηλού κόστους (εκείνη την εποχή) δανεισμό, πέτυχε μέσω της Ektasis να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί περισσότερα από 120 ακίνητα για ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ομίλους, αλλά η εταιρεία οδηγήθηκε τελικά στο άρθρο 99 με σημαντικά απόνερα στην αγορά κατασκευών, αφού το «κανόνι» ήταν αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων. Όμως, οι τράπεζες χρειάστηκαν σχεδόν δέκα χρόνια για να αποφασίσουν να θέσουν την εταιρεία σε ειδική εκκαθάριση, ώστε να ρευστοποιήσουν το σημαντικό χαρτοφυλάκιο 31 ακινήτων που διαθέτει η Ektasis, αξίας άνω των 130.000.000 ευρώ. Η οικογένεια Ευθυμίου, μέσω συγγενικών προσώπων, εξακολουθούσε να ασκεί τον έλεγχο επί τόσα χρόνια, με τις οφειλές προς τις τρεις κύριες πιστώτριες τράπεζες να φτάνουν τα 116.140.000 ευρώ.
Οι διώξεις σχετικά με το σκάνδαλο του Τ.Τ.
Παράλληλα, διώξεις σχετικά με την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είχε διατάξει η επίκουρη εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου για επισφαλή δάνεια ύψους 104,7 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν σε εταιρείες του επιχειρηματία Παναγιώτη Ευθυμίου κατηγορώντας για άμεση συνέργεια στην απιστία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος τον Παναγιώτη Ευθυμίου και τα μέλη της οικογένειας του, Μαγδαληνής, Ευάγγελου, και Χρήστου Ευθυμίου, αλλά και της Σοφίας Τόλου και του Ευάγγελου Αποστολάτου – αμφότεροι οι δυο τελευταίοι εμφανίζονταν ως δικαιούχοι εταιρειών, οι οποίες ωστόσο ήταν στην πραγματικότητα συμφερόντων Ευθυμίου.
Πώς εμπλέκεται ο Άκης στο σκάνδαλο του Τ.Τ.
Στην εποχή της παντοδυναμίας του, ο πρόσφατα αποφυλακισθείς πολιτικός έκανε μία κάθε άλλο παρά διαφανή συναλλαγή με τον γιο του κ. Ευθυμίου, για λογαριασμό της καταγγελλόμενης πανταχόθεν τότε Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ως υπουργός Ανάπτυξης ο Άκης Τσοχατζόπουλος αγόρασε ένα διατηρητέο σήμερα κτίριο από τον γιο του Π. Ευθυμίου, Ευάγγελου, για να στεγαστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού, 3,25 φορές πάνω από την αντικειμενική του αξία!