Μετοχές: Τα τέσσερα «αγκάθια» για το 2019

Αν η τάση της αγοράς παραμείνει η ίδια μέχρι αύριο, τότε ο δείκτης S&P 500 θα έχει διανύσει μία αρκετά ευχάριστη εβδομάδα με κέρδη, σε αντίθεση με τις αρχές του Δεκεμβρίου. Ενδεχομένως, να βγάλει και το μήνα με κέρδη, όμως η συνέχεια εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους.

Το marketwatch δημοσιεύει τις εκτιμήσεις στρατηγικών αναλυτών της HSBC που προτρέπουν τους επενδυτές να προσέχουν τέσσερα πράγματα την επόμενη χρονιά:

  1. Τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. «Μία σημαντική πτώση στα περιθώρια κέρδους – πιθανότατα εξ αιτίας της αύξησης των ημερομισθίων – θα είναι αρκετή να εκτραχύνει την αύξηση των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων και να οδηγήσει τους αμερικανικούς δείκτες σε bull market, δηλαδή απώλειες που θα αγγίξουν το 20%. Σύμφωνα με τον αναλυτή της HSBC, Ben Laidler, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχωρήσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες θα δυσκολεύονται να δανειστούν.
  2. Η Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Η HSBC προβλέπει δύο ακόμα αυξήσεις την επόμενη χρονιά εκτός από αυτή που προβλέπει ότι θα γίνει την επόμενη βδομάδα – μία το Μάρτιο του 2019 και άλλη μία τον Ιούνιο του 2019. Ωστόσο, οι αγορές ελπίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να μην προχωρήσει στις δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων την επόμενη χρονιά. Σε περίπτωση που η Fed ανταποκριθεί στην άνοδο του πληθωρισμού λόγω της ενισχυμένης ανάπτυξης, τότε οι μετοχές θα ανεβούν. Όμως αν ανταποκριθεί στις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργήσουν οι δασμοί, τότε οι τιμές των μετοχών θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα. Σε αυτή την περίπτωση, λέει η HSBC, επιλέξτε ανθεκτικούς τίτλους.
  3. Αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις. Αν οι εταιρείες αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα σε συνδυασμό με χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη, λόγω της πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης, τότε κάποιες θα χρειαστεί να παλέψουν για την επιβίωσή τους. Σύμφωνα με την HSBC, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι «ενδεχόμενη υποβάθμιση του πιστοληπτικού προφίλ του δολαρίου».
  4. Ενδεχόμενες διακυμάνσεις στις αποδόσεις σταθερών επενδύσεων. Ούτως ή άλλως, υπάρχει πτώση τα τελευταία χρόνια, όμως αν η Fed σφίξει περισσότερο τη νομισματική της πολιτική και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τον γύρο αυξήσεων των επιτοκίων, τότε θα υπάρξει αναταραχή. Ένα ξεπούλημα στις μετοχές θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αποδόσεις σταθερών επενδύσεων.