Brexit: Η ΕΕ δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποστηρίζει» τη συμφωνία του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο και «σκοπεύει να προχωρήσει στην επικύρωσή της. Δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση», σημειώνεται σε προσχέδιο κειμένου, που δημοσιεύει το Reuters.

Επαναλαμβάνει ότι επιθυμεί «όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με τη Μεγάλη Βρετανία στο μέλλον» καθώς και ότι το ιρλανδικό backstop «δεν αντιπροσωπεύει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την Ενωση», αλλά έχει μόνο ως στόχο να είναι πολιτική ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι έτοιμη να εξετάσει οποιαδήποτε περαιτέρω διαβεβαίωση μπορεί να δοθεί» στη Βρετανία για το ιρλανδικό backstop και τη συμφωνία εξόδου της από το μπλοκ. Το εναλλακτικό σχέδιο για τα ιρλανδικά σύνορα, σύμφωνα με το οποίο θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να βρεθεί μία λύση, «θα εφαρμοστεί μόνο προσωρινά, μέχρι και όταν υπάρξει μία νέα συμφωνία».

Το έγγραφο έξι σημείων που ετοιμάζει η ΕΕ για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, έτσι ώστε να τη βοηθήσει να πείσει το διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία, αναφέρει ότι οποιαδήποτε διαβεβαίωση «δεν θα αλλάξει ή δεν θα έρθει σε αντίθεση» με τη συμφωνία.

Τα άλλα 27 κράτη-μέλη δεν έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει σε πολλά όσον αφορά το έγγραφο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος για την ετοιμότητα της ΕΕ να παρέχει περισσότερες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία αναμένεται πιθανότατα να αλλάξει αργότερα μέσα στη μέρα, λόγω της αντίδρασης της Ιρλανδίας και άλλων κρατών.

Σημειώνεται ότι σήμερα και αύριο συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με θέμα και το Brexit.

Υπουργός Brexit: Η Μέι αγωνίζεται νύχτα-μέρα για τη συμφωνία
Πρέπει να προχωρήσουμε από την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής και να ακούσουμε τις ανησυχίες των συναδέλφων μας για το backstop, τονίζει ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Steve Barclay.

Καμία άλλη συμφωνία δεν θα έχει την εμπιστοσύνη της βουλής, θα προσπαθήσουμε να πάρουμε νομικές και πολιτικές διαβεβαιώσει για το backstop, τονίζει, σύμφωνα με το Reuters. Η Μέι αγωνίζεται νύχτα-μέρα για τη συμφωνία, αυτή είναι η μόνη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι, προσθέτει.

«Και η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν μία συμφωνία», υπογραμμίζει. «Αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές ότι το backstop προκαλεί ανησυχία», αναφέρει για το επίμαχο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων.

«Δεν πρόκειται να γίνει άλλο δημοψήφισμα. Θα ήταν δύσκολο να υπάρξει, λόγω του χρόνου που θα χρειαζόταν και των νομικών απαιτήσεων».

«Δεν έχουμε σκοπό να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ετινγκερ: «Ναι» σε διευκρινίσεις για το Brexit, «όχι» σε διαπραγματεύσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοικτή στο να προστεθούν διευκρινίσεις στη συμφωνία του Brexit αλλά δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις ουσίας για θέματα όπως η λύση του backstop στη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκίντερ Έτινγκερ.

«Το λέμε αυτό και το εννοούμε… άρα τελικές διευκρινίσεις ναι, αλλά περαιτέρω διαπραγματεύσεις όχι», δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο SWR.

Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ανοικτή στο να τεθεί ένα χρονικό όριο για τη λύση του backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Όχι, αυτό δεν λειτουργεί. Χρειάζεται να έχουμε σαφείς κανόνες για τους πολίτες, τα προϊόντα και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, στο Μπέλφαστ και το Δουβλίνο».

Πέρασε τον σκόπελο της πρότασης μομφής η Mέι
Την ίδια ώρα, η πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν εγκρίθηκε χθες. Η βρετανική κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, καθώς 200 βουλευτές τάχθηκαν κατά της πρότασης μομφής, ενώ υπέρ τάχθηκαν μόλις 117.

H Bρετανίδα πρωθυπουργός οδεύει τώρα για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Όπως πάντως σχολιάζουν οι FT, η Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες αποδυναμωμένη και αφήνοντας πίσω ένα διχασμένο κόμμα. Γνωρίζει ότι θα πρέπει να ενώσει πάλι το κόμμα καθώς θα χρειαστεί τη στήριξη των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής, για να περάσει τη συμφωνία του Brexit από το κοινοβούλιο.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας φέρεται να ανακοίνωσε απόψε στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση αυτή.

Η Μέι τόνισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής 1922, είπε ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι «πολύ πολύ άσχημη» για να προχωρήσει το κόμμα σε αντικατάσταση της ηγεσίας του, καθώς θα πρέπει να ολοκληρώσει με επιτυχία και εγκαίρως τη διαδικασία του Brexit.