Ο Σημίτης το σκέφτεται να επανέλθει στην πολιτική

Διέξοδο και μάλιστα πολιτική διεκδικούν στελέχη της εκσυγχρονιστικής διακυβέρνησης Σημίτη, την ώρα που οι ζυμώσεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς παραμένουν ενεργές. Όλα ξεκίνησαν από το ραντεβού που είχε η Φώφη Γεννηματά με τον Κώστα Σημίτη στο γραφείο του στη Βουλή πριν από δύο εβδομάδες. Όπως είναι ήδη γνωστό η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει να υπερασπιστεί όλες τις φάσεις της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να σταθεί στο πλευρό του Κώστα Σημίτη στις επιθέσεις που δέχεται αυτός και οι πρώην υπουργοί του από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Η συζήτηση που είχαν οι δύο στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού ήταν ενδιαφέρουσα. Εκτός από τη στήριξή της η Φώφη Γεννηματά ζήτησε ενεργοποίηση του πρώην πρωθυπουργού είτε στην Ευρωβουλή είτε στις εθνικές εκλογές. Ο ίδιος, αν και οι προθέσεις του είναι να μην αποτελεί ενεργό μέλος αυτής της πολιτικής ζωής όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, σκέφτεται πολύ σοβαρά ενεργοποίηση, αν όχι δική του της ομάδας του η οποία έχει μείνει ακέφαλη εδώ και καιρό και έχει διασπαστεί σε πολλά κομμάτια. Μάλιστα, σκέφτεται, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, να συμμετάσχει έστω και συμβολικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής ή ακόμα και να τεθεί υποψήφιος για την Ευρωβουλή, σενάριο όμως με λιγότερες πιθανότητες.


Όπως ήταν φυσικό, αυτή η συνάντηση και ο απόηχός της έφεραν σε εγρήγορση αρκετά στελέχη που βρέθηκαν κοντά στον Κώστα Σημίτη. Στελέχη όπως οι πρώην υπουργοί Νίκος Χριστοδουλάκης, Τάσος Γιαννίτσης, Πέτρος Ευθυμίου, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και άλλοι όπως ο Μάνος Επιτροπάκης ή οι πανεπιστημιακοί από τον χώρο της Κεντροαριστεράς Νίκος Αλιβιζάτος, Γιάννης Τούντας, Γιάννης Καλογήρου, Πλάτων Τηνιός κ.ά. σκέφτονται σοβαρά να συνταχθούν στο Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά ορίζοντάς τον βασικό χώρο πολιτικής έκφρασης και δράσης και αφήνοντας κατά μέρος παλινωδίες σε αποτυχημένα εγχειρήματα τύπου Ποτάμι κ.λ.π. Ειδικά οι ακαδημαϊκή παρέα του Κώστα Σημίτη είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να χαθεί ο γνήσιος χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι η ακαδημαϊκή κοινότητα.


Το σήμα του Σημίτη για συσπείρωση

Ο Κώστας Σημίτης συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με πολλά από τα στελέχη του και από την πλευρά του έχει πλήρη επίγνωση της επιχείρησης αποδόμησης που έχει επιχειρηθεί κατά της πολιτικής του κληρονομίας και κατά του ονόματός του. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενο φύλλο η πολιτική εξόντωση του Κώστα Σημίτη εξυπηρετούσε σημαντικούς σκοπούς ρήγματος στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας ώστε να αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός εκλογικά. Κυρίως, όμως, δημιουργούσε συνθήκες επικοινωνιακού θεάματος κατά της Διαπλοκής. Ό,τι καλύτερο προκειμένου να τονωθεί το περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση Τσίπρα απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο του παλαιού δικομματισμού. Υπάρχει, όμως, και η καραμανλική προσέγγιση. Με συνδετικούς κρίκους και αρκετά κοινά πολιτικά συμφέροντα, το χτύπημα σε Σημίτη εξυπηρετεί και τον ΣΥΡΙΖΑ και την καραμανλική πτέρυγα η οποία έχει στο παρελθόν στοχοποιηθεί για τον ερχομό των μνημονίων. Οπότε η επαναδραστηριοποίηση Σημίτη έρχεται ακριβώς τη στιγμή που ο πολιτικός εχθρός του προσπαθεί να ανακάμψει στη συνείδηση του κομματικού και μη ακροατηρίου.


Το σήμα του πρώην πρωθυπουργού για «συσπείρωση» των «εκσυγχρονιστικών» δυνάμεων γύρω από το πρόσωπο της Φ. Γεννηματά δόθηκε μετά το ραντεβού που είχε μαζί της, με δυναμικό τρόπο και προς όλες τις κατευθύνσεις. Πολλές προσωπικότητες του δημόσιου βίου με «εκσυγχρονιστική» προέλευση ή αναφορές στον συγκεκριμένο χώρο άρχισαν να αποδοκιμάζουν τη «δυσφημιστική στρατηγική» του ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του Κ. Σημίτη και συγχρόνως να επικροτούν. Το παράδοξο είναι ότι επ’ αφορμή του Κ. Σημίτη, ο οποίος «βγαίνει στη σέντρα» από τον ΣΥΡΙΖΑ ως ελεγχόμενος για υποθέσεις διαφθοράς, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζονται, αμφότεροι, πρόθυμοι να στηρίξουν τόσο τον Κώστα Σημίτη στις επιθέσεις που δέχεται όσο και τη Φώφη Γεννηματά στην προσπάθειά της να ενώσει τις διαφορετικές φατρίες και να ανασυντάξει την παράταξη.


Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει και ένας πολύ δυνατός σύμμαχος: ο Γιάννης Στουρνάρας, του οποίου τη γυναίκα έχουν στοχοποιήσει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φαντάζει αμετακίνητος και σταθερός στη θέση του. Είναι μία από τις παλιές εφεδρείες του Κώστα Σημίτη που παίζει τον ρόλο του τοποτηρητή και στρατιώτη ειδικών καθηκόντων και, σύμφωνα με τις πηγές μας, θα αποτελέσει κύριο βοηθό σε μια πολυκομματική αντεπίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές, ειδικά με τη συνεργασία Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Έχει, άλλωστε, στα χέρια του πολλούς φακέλους-σκάνδαλα της τωρινής κυβέρνησης…

Του Περικλή Σωτηρίου