Ο Μάρτης-γδάρτης του Αλέξη Τσίπρα

«O Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο για τις εθνικές εκλογές. Όχι, όμως, ο Πάνος Καμμένος» είπε σε στενό συνεργάτη του κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου, ανοίγοντας πλέον θέμα εκλογών πιο νωρίς και κλείνοντας μια σχετική φλυαρία ότι ο Αλέξης θα εξαντλήσει την τετραετία και θα προκηρύξει εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.
Το κορυφαίο στέλεχος γνωρίζει πλέον ότι ο βασικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να υπάρξει μια σωστή διαχείριση την επόμενη μέρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα όσα λέγονται και διακινούν ορισμένοι, δεν φαίνεται να κινδυνεύει από κάποιον εσωκομματικό αντίπαλο. Κανένας δεν έχει το σθένος να του αντιπαρατεθεί και να τον κοντράρει στα ίσια. Από την άλλη, όμως, γνωρίζει ότι όταν θα γίνουν εκλογές θα τις χάσει. Το ποσοστό-μαξιλάρι που του εξασφαλίζει τη μακροημέρευση του κόμματος, επίσης, το έχει καταφέρει. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 20-25%. Έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση ετερόκλητων ακροατηρίων που το καθένα για δικούς του λόγους έχει διατηρήσει τη στήριξή του. Θεωρητικά υπάρχει μια άνεση κινήσεων η οποία προσώρας τον βοηθάει να επιλέξει εκείνος πότε θα αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.


Επίσης, σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει να γίνουν πρώτα οι αυτοδιοικητικές εκλογές για έναν ακόμα λόγο. Μεγάλα χαρτιά σε δήμους και περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να παίξει. Στην Αθήνα δεν υπάρχει υποψήφιος που να μπορεί να κοντράρει τον Κώστα Μπακογιάννη και η περίπτωση Ηλιόπουλου είναι εντελώς μια χρυσωμένη λύση ανάγκης. Στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Νοτοπούλου δεν μπορεί να περπατήσει. Ο κύριος πυρήνας δημοτικών συμβούλων και υποστηρικτών Μπουτάρη δεν την θέλει. Απεναντίας, έχουν μεγαλύτερη όρεξη να δουν θετικά τον κεντρώο Ταχιάο ακόμα και αν έχει πάρει το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία. Στις περιφέρειες δεν μπορεί να πει κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια πιθανότητα να κατεβάσει δικό του υποψήφιο και να εκλεγεί. Μόνο εάν στηριχτεί κάποιο πρόσωπο από την Κεντροαριστερά όπως π.χ Κατσιφάρας, δηλαδή πρόσωπο που ανήκει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Για την, δε, περιφέρεια Αττικής ούτε λόγος. Οι δημοσκοπήσεις βρίσκουν τη Ρένα Δούρου να μην περνάει ούτε στον δεύτερο γύρο. Ο εκλογικός χάρτης ενδεχομένως να μην έχει ούτε ένα ροζ νομό, ούτε έναν μεγάλο δήμο. Συνεπώς η μεγάλη ήττα, κυρίως επικοινωνιακή, που θα υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας είναι στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και θέλει οπωσδήποτε να μην επηρεάσουν τις εθνικές εκλογές.


Για τις ευρωεκλογές, από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Ίσα-ίσα που είναι ευνοϊκή για τον Αλέξη Τσίπρα η συγκυρία. Το κίνημα Σαλβίνι στην Ιταλία, η άνοδος των ακροδεξιών στην Ανδαλουσία, τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία διαμορφώνουν έναν σταθερό ευρωσκεπτικισμό που είχε εκφράσει αρχικά και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από την άλλη, με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει ένα διαρκές φλερτ το οποίο μπορεί να έχει τα οφέλη του. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να αποφασίσει πολύ έξυπνα ποιους θα θέσει ως ευρωβουλευτές του. Θα έχει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, 6 εκλόγιμους βουλευτές, ενώ η Ν.Δ. σαν πρώτο κόμμα θα έχει 10. Οι ευρωεκλογές θα δείξουν την εκλογική τάση που θα αποτυπωθεί και στις εθνικές εκλογές.


Τέλος, αυτό που είναι και το πιο κρίσιμο είναι ότι ο Πάνος Καμμένος δεν μπορεί να αντέξει δημοσκοπικά εάν βαδίζει μέχρι το τέλος σαν κυβερνητικός εταίρος. Θα πρέπει, αν θέλει να επιβιώσει πολιτικά, να κάνει την απόσπασή του από την κυβέρνηση, είτε έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή για κύρωση είτε επ’ αφορμή άλλης συγκυρίας. Τον Φλεβάρη του 2019 έρχεται στην Ελλάδα η τρόικα για τον έλεγχο των συμφωνημένων και θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση. Την ίδια εποχή αναμένεται να έρθει στη Βουλή και η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας μαεστρικά κλείσει από νωρίς κάθε άλλο μέτωπο, θα επιχειρήσει είτε μετά το επικοινωνιακό σόου-έξοδο απ’ την κυβέρνηση είτε πριν να έχει προκηρύξει εκλογές και να φέρει την καυτή πατάτα του Σκοπιανού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τώρα έχει δεσμευτεί ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Συνεπώς, οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένοι και ο Μάρτιος μπορεί να βρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στην καλύτερη φάση τους. Αν, όμως, οι εκλογές έχουν αποφασιστεί για αργότερα τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει όχι μόνο να κάνει διαχείριση τριβής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (μέχρι τον Οκτώβρη) αλλά θα πρέπει να διαχειριστεί όλες τις μεγάλες ήττες που έρχονται σε εκλογικό επίπεδο.