Ο «μαύρος» Νοέμβριος για τις τιμές πετρελαίου

02/12/2018, 20:18
Ο «μαύρος» Νοέμβριος για τις τιμές πετρελαίου

Νέες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου κλείνοντας τον χειρότερο μήνα για τις συναλλαγές του μαύρου χρυσού από το 2008.

Οι φόβοι για υπερπαραγωγή και μειωμένη ζήτηση οδήγησαν την αγορά του Νοεμβρίου σε bear market με τις τιμές να σημειώνουν απώλειες 30% από τα υψηλά 4ετίας που είχαν καταγράψει στις αρχές του Οκτωβρίου.

Και αυτό παρότι αναμένεται περικοπή της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου, ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ στις 6 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κυριάρχησε από μεριάς αναλυτών η αμφισβήτηση της δέσμευσης της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγής της. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, όπου ανέφερε ότι τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και οι χώρες-παραγωγοί πετρελαίου εκτός Οργανισμού, νιώθουν άνετα με τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών.

Το συμβόλαιο πετρελαίου τύπου WTI, παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε σήμερα 52 σεντς ή σε ποσοστό 1% στα 50,93 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα συναλλασσόταν σε ενδοσυνεδριακό χαμηλό ενός έτους, κοντά στα 49,65 δολ. το βαρέλι. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη της τάξης του 1% ωστόσο σε μηνιαία βάση σημείωσε ελεύθερη πτώση 22%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο ICE του Λονδίνου, το brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,3% και έκλεισε στα 58,71 δολ. το βαρέλι.