Goldman Sachs: Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της ΤτΕ

26/11/2018, 23:25
1

Τις συνέπειες που θα έχει στις ελληνικές συστημικές τράπεζες η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων, αναλύει σε εννιασέλιδη έκθεσή της η Goldman Sachs με τίτλο: «Greece Banks: Bank of Greece’s systemic proposal for the management of NPEs». Όπως εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) σε επίπεδο συστήματος θα διατηρηθεί στο 33% και η κάλυψη στο 41%, αισθητά χαμηλότερη από το 49% έως την ολοκλήρωση του σχεδίου.

Η Goldman Sachs υπενθυμίζει ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος περιλαμβάνει πιθανή μεταφορά 40 δισεκατομμυρίων ευρώ NPEs και 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ DTC σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), ώστε να μειωθούν κατά 50% οι επισφάλειες. Αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλη διαφορά προσφοράς-ζήτησης (bid-ask), με απόκλιση 23 λεπτών ανά ευρώ για τα υφιστάμενα NPEs, που σημαίνει σημαντική απόκλιση από τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά των 51 λεπτών ανά ευρώ, αλλά υψηλότερα από τα επίπεδα των τελευταίων συμφωνιών πώλησης στα 18 με 20 λεπτά ανά ευρώ.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, ο στόχος της πρότασης της ΤτΕ είναι η μείωση των ΝΡΕs σε πιο βιώσιμα επίπεδα, η μείωση των κινδύνων που απορρέουν από τα DTC και η αύξηση της ποιότητας του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Ο στόχος θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός SPV που θα αγοράζει NPEs στην καθαρή τους λογιστική αξία, δηλαδή στα 51 λεπτά ανά ευρώ και θα αποζημιώνει τους επενδυτές για την απώλεια.

Η Goldman Sachs αναπαράγει ένα παράδειγμα της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο προκύπτει ότι η κατανάλωση κεφαλαίου θα προέκυπτε από τη μεταφορά κωδικών DTC, τα οποία αναγνωρίζονται ως κεφάλαια CET1, σε ένα ποσό που αντισταθμίζει τη διαφορά μεταξύ της καθαρής λογιστικής αξίας των δανείων στα 51 λεπτά και της αγοραστικής αξία τους.

Τέλος, η Goldman Sachs δίνει σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή της Alpha Bank και τιμή – στόχο τα 2,45 ευρώ και ουδέτερη για τις μετοχές των άλλων τριών συστημικών τραπεζών. Οι τιμές – στόχοι είναι 1,03 ευρώ για τη Eurobank, 2,76 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 3,25 ευρώ για την Πειραιώς.