Το «πλυντήριο» που έστησε ο Όσβαλντ

26/11/2018, 22:39
23 f1

Το μεγαλύτερο πλυντήριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος είχε στήσει ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ που βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και δραπέτευσε την Τετάρτη. Μαζί με τον Φάνη Λυγινό είχαν στήσει παρατράπεζα στην Ελλάδα και έπαιρναν μετρητά σε σακούλες και άνοιγαν λογαριασμούς στις ελβετικές τράπεζες. Όσβαλντ και Λυγινός φυγάδευσαν τεράστια ποσά από Έλληνες φοροφυγάδες. Μάλιστα, είχαν νοικιάσει και δύο σουίτες σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας όπου έκαναν τα ραντεβού με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονταν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες ξεπερνώντας τις τυπικές διαδικασίες.

Τα μετρητά που έπαιρναν σε μαύρες σακούλες τα έδιναν στη SIEMENS, την HDW, την FERROSTAAL και άλλες εταιρείες που είχαν αναλάβει μεγάλα έργα στην Ελλάδα για τα λαδώματα των πολιτικών και των κρατικών αξιωματούχων. Γιαυτό στη συνέχεια τροφοδοτούσαν τους λογαριασμούς των επιχειρηματιών στους οποίους άνοιγαν λογαριασμό στην Ελβετία από offshore που είχαν στήσει για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Οι επιχειρηματίες που φυγάδευσαν κεφάλαια ήταν ανυποψίαστοι και δεν γνώριζαν ότι οι λογαριασμοί τους στην Ελβετία είχαν τροφοδοτηθεί από ύποπτες offshore. Όταν άρχισαν οι έλεγχοι μερικοί έπεσαν από τα σύννεφα αφού διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί τους στη Ζυρίχη προέρχονταν από την ίδια offshore που διακινούσε τις μίζες για τα ναυπηγεία και τα μπαταρισμένα υποβρύχια.