Πώς ο Λεμπρόν Τζέιμς δημιούργησε περιουσία ύψους $450 εκατ.

26/11/2018, 22:59
SPORTS

O Λεμπρόν Τζέιμς ήταν 18 ετών όταν αποφοίτησε από το λύκειο και βρέθηκε στο NBA καθώς επιλέχτηκε το 2003 από την ομάδα Cleeveland Cavaliers. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές εξαρχής και ο Λεμπρόν Τζέιμς κατάφερε να τις ξεπεράσει τόσο ως παίκτης όσο και ως επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος. Η επιτυχία εντός και εκτός γηπέδου επέτρεψε στον Τζέιμς να δημιουργήσει περιουσία η οποία εκτιμάται από το Forbes στα $450 εκατ., λαμβάνοντας υπ’ όψιν 16 χρόνια υψηλών αποδοχών. Το «ταξίδι» του Τζέιμς από το «παιδί - θαύμα σε παγκόσμιο είδωλο του αθλητισμού, επιχειρηματία και φιλάνθρωπο» παρουσιάζεται στη σειρά 8 επεισοδίων «More Than An Antlete» στην πλατφόρμα ESPN+ της Walt Disney. Η σειρά εστιάζει στη σχέση του Τζέιμς με τους φίλους του, Μάβερικ Κάρτερ, Ράντι Μιμς και Ριτς Πολ, αλλά και στις μεγάλες στιγμές της καριέρας του. Η παραγωγή της σειράς ανήκει στην Uninterrupted, την εταιρεία ψηφιακών μέσων που ίδρυσαν οι Τζέιμς και Κάρτερ με τα δύο πρώτα επεισόδια να είναι διαθέσιμα σήμερα στο ΕSPN+. O Τζέιμς, κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του στο NBA, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης μόνο μία φορά, την περίοδο 2016-2017, παρά το γεγονός πως ήταν ο καλύτερος παίκτης σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια. Η αμοιβή που προέρχεται από την καριέρα του στο μπάσκετ ανέρχεται στα $270 εκατ. και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους κορυφαίους ενεργούς παίκτες και στην τέταρτη θέση με τους κορυφαίους όλων των εποχών πίσω από τους Κέβιν Γκαρνέτ, Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο' Νιλ.

Tα περισσότερα χρήματα για τον Τζέιμς προέρχονταν πάντα από δραστηριότητες εκτός γηπέδου και αυτά τα κέρδη υπερέβαιναν τον ετήσιο μισθό του μερικές φορές κατά δύο ή τρεις φορές. Η Νike υπήρξε ο μεγαλύτερος «ευεργέτης» του από τότε που μπήκε στο πρωτάθλημα. Η πρώτη του συμφωνία με τη Nike ξεπέρασε τα $100 εκατ. Το παπούτσι της Nike με την υπογραφή του Τζέιμς ήταν το καλύτερο σε πωλήσεις μεταξύ των ενεργών παικτών του NBA για την προηγούμενη δεκαετία. Αξίζει να σημειωθεί πως το παπούτσι με τις καλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών ήταν αυτό που είχε υπογράψει ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Τζέιμς ανανέωσε δύο φορές τη συμφωνία του με τη Nike. Το τελευταίο συμβόλαιο υπογράφηκε στα τέλη του 2015 και πρόκειται για μια συμφωνία εφ’ όρου ζωής από την οποία κερδίζει τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Τζέιμς έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 15 εταιρείες. Τα συνολικά κέρδη του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τη Nike, θα αγγίξουν τα 600 εκατ. δολ. μέχρι το τέλος της σεζόν του NBA. Αλλά η καθαρή αξία του ενισχύθηκε από μια σειρά προσοδοφόρων συμφωνιών πέρα από την παραδοσιακή συμφωνία με τα μετρητά.

Οι μετοχές του Τζέιμς στην Beats Electronics απέδωσαν όταν η Apple εξαγόρασε την εταιρεία για 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Επίσης τα έσοδά του επωφελήθηκαν από την συνεργασία του με την Fenway Sports Group το 2011. Ο Τζέιμς κέρδισε μία μικρή μειοψηφική συμμετοχή στο ποδοσφαιρικό σωματείο Liverpool. Η αξία του σωματείου ενισχύθηκε από τα $552 εκατ. του 2011 σε περίπου $1,9 δισ. O Τζέιμς αποχώρησε επίσης από την McDonald’s και άφησε τα $15 εκατ. για να υποστηρίξει την startup franchise Blaze Pizza. Πρόκειται για την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα εστιατορίων. Η αξία της δικής του επένδυσης και των συνεργατών του αυξήθηκε από το $1 εκατ. στα $25 εκατ., σύμφωνα με το ESPN. Ο Τζέιμς είναι επίσης ιδιοκτήτης εστιατορίων σε Σικάγο και Νότια Φλόριντα. Εκτός από την εταιρεία Uninterrupted, η οποία έλαβε επένδυση ύψους $15,8 εκατ. από την Time Warner το 2015, o Τζέιμς έχει τη δική του εταιρεία παραγωγής, την Spring Hill Entertainment. Δημιουργεί τηλεοπτικά σόου όπως το «The Wall» και το «Survivor’s Remorse», ενώ εργάζεται πάνω σε μια νέα έκδοση του House Party. Oι επιτυχίες του Τζέιμς εντός του γηπέδου περιλαμβάνουν τέσσερα MVPs, 12 διακρίσεις στο ΝΒΑ, και εννέα «ταξίδια» στους τελικούς NBA. Αλλά η μεγαλύτερη κληρονομιά για τον Τζέιμς είναι το φιλανθρωπικό έργο του στο Βόρειο Οχάιο. Το ίδρυμά του Ι Promise ξεκίνησε το 2011 και παρέχει όλο τον χρόνο υποστήριξη σε περισσότερους από 1.300 μαθητές δημοσίων σχολείων στην πόλη Άκρον στο Βόρειο Οχάιο, στους οποίους δίνονται υποτροφίες για κολέγια. Φέτος στο Άκρον δημιουργήθηκε το πρώτο Ι Promise School με περίπου 240 μαθητές.