Αυξημένα κατά 6,1% τα καθαρά κέρδη της Eurobank το γ' τρίμηνο

23/11/2018, 13:16
1

Αυξημένα κατά 6,1% ήταν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το τρίτο τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν σε €59 εκατ, ενώ στο εννεάμηνο παρουσίασαν αύξηση 29,6% στα €172 εκατ., όπως ανακοίνωσε η τράπεζα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs), μειώθηκαν κατά €1,3 δισ. το γ' τρίμηνο και €2,4 δισ. το εννεάμηνο του 2018.

Τα κέρδη προ προβλέψεων ήταν υψηλότερα κατά 4,4% το Γ΄ τρίμηνο και 1,5% το εννεάμηνο 2018, ενώ η μειώθηκε η τρέχουσα χρηματοδότηση ELA κατά €6,7δισ. από το τέλος 2017 σε €1,2δισ.

Όπως δήλωσε ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, προτεραιότητα της τράπεζας είναι η διαχείριση των NPEs.

«Η Eurobank παρέμεινε το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σταθερή τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων της, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίστηκε από αυξημένη μεταβλητότητα και εξωγενείς προκλήσεις», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Η σταθερή κερδοφορία, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και η ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων μας υποστηρίζουν τις επιδόσεις της Τράπεζας.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €59 εκ. το τρίτο τρίμηνο και €172 εκ. τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, χάρη στα ισχυρά οργανικά κέρδη προ προβλέψεων συμπεριλαμβανομένου και του μειωμένου λειτουργικού κόστος.

Στην Ελλάδα υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις με εκταμιεύσεις που θα ξεπεράσουν τα €2,5 δισ. το 2018. Οι διεθνείς δραστηριότητες συνέχισαν να επιτυγχάνουν σημαντικές επιδόσεις, προσθέτοντας €113 εκ. το εννεάμηνο στα καθαρά κέρδη μας, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Η εξυπηρέτηση των πελατών μας στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί δέσμευσή μας και η πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της PBB στη Βουλγαρία θα εδραιώσει τη θυγατρική μας Postbank στην 3η θέση στην τοπική αγορά. Στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στις βασικές μας αγορές ως περιφερειακός τραπεζικός όμιλος.

Η διαχείριση των NPEs παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα, μαζί με την ανάπτυξη των εργασιών μας. Έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με τις εποπτικές αρχές και πρόσφατα υποβάλαμε ένα νέο σχέδιο για την περίοδο 2019-2021, το οποίο προβλέπει εμπροσθοβαρή μείωση των NPEs, με στόχο ένα δείκτη NPEs σε επίπεδο Ομίλου περίπου στο 15% στο τέλος της περιόδου. Ο δείκτης NPEs έπεσε για πρώτη φορά κάτω από 40%, στο 39%, μειωμένος κατά 170 μονάδες βάσης στο τρίμηνο και κατά 570 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. ευρώ και ξεκινήσαμε την πρώτη τιτλοποίηση NPEs στην Ελλάδα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Βασιζόμενη στα ισχυρά οργανικά έσοδα, την συνεχιζόμενη κερδοφορία και ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης των NPEs, η Eurobank είναι σε θέση να υποστηρίξει την ανάπτυξη σε όλες τις οικονομίες όπου δραστηριοποιείται.»