Νέες επενδύσεις 17 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Fourlis

22/11/2018, 13:03
1

Διατήρηση του ρυθμού πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο (ελαφρά κάμψη) καθώς και σχετική συμπίεση των EBITDA αναμένει ο όμιλος Fourli και για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ενημέρωσης των αναλυτών-επενδυτών. Βασική αιτία αποτελεί η υποχώρηση κατά 1,1% στις πωλήσεις του ΙΚΕΑ οι οποίες και οι αφορούν στο 65,4% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου.

Σύμφωνα με τα όσο αναφέρουν οι αναλυτές, η διοίκηση υποστήριξε ότι η κάμψη των πωλήσεων στα ΙΚΕΑ το τρίτο τρίμηνο συνδυάζεται με τις μεγάλες πυρκαγιές στην Αττική το φετινό καλοκαίρι και την πτώση της κατανάλωσης που σημειώθηκε στη λιανική.

Από κει και πέρα η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη σχετικά με την πορεία της χρήσης 2018, επισημαίνοντας ότι θα κλείσει με ένα ισχυρό αποτέλεσμα όσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA, συνολικό δανεισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και επενδυτικές δαπάνες της τάξης των 17 εκατ. ευρώ. Αναμένει δε αύξηση μεριδίου στην αγορά αθλητικών ειδών μέσω της Intersport, ενώ η αντοχή των ΙΚΕΑ διατηρείται καθώς δεν χάνει μερίδια παρά τη συνολική υποχώρηση της αγοράς.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος προχωρά την τελευταία τριετία σε αποκλιμάκωση του δανεισμού του ο οποίος διαμορφώθηκε στο τέλος του 2017 στα 107,8 εκατ. ευρώ από 113 το τέλος του 2016 και στα 107,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του εννιαμήνου.

Όσον αφορά στο επενδυτικό πλάνο, ο πρόεδρος του ομίλου Β. Φoυρλής ανάφερε πως αυτές θα αφορούν στη δημιουργία 3 νέων pick up points της ΙΚΕΑ (σε Καλαμάτα, Λεμεσό και Βουλγαρία), 10 καταστημάτων Intersport διασπαρμένα στις αγορές ενδιαφέροντος του ομίλου (Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Τουρκία) αλλά και στην ενεργοποίηση των ψηφιακών καταστημάτων της Intersport σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης.