Η Κομισιόν απέρριψε τον ιταλικό προϋπολογισμό-Ανοίγει η πειθαρχική διαδικασία

21/11/2018, 15:54
1

Πρωτόγνωρες καταστάσεις για το ευρώ σηματοδοτεί η απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει εκ νέου τον ιταλικό προϋπολογισμό, λόγω του υψηλού στόχου για έλλειμμα που εμφανίζει.

Η Ιταλία δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της Επιτροπής, που σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA απέρριψε εκ νέου το σχέδιο της Ρώμης.

Η Κομισιόν επισημαίνει στην απόφασή της ότι θα πρέπει να ανοίξει πειθαρχική διαδικασία κατά του τρίτου μεγαλύτερου μέλους του ευρώ.

Αυτό σημαίνει δηλαδή πως ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις, κάτι που σημαίνει πως ο πραγματικός "πόλεμος" Ιταλίας-ΕΕ τώρα αρχίζει.
Την ίδια ώρα οι αγορές πιέζουν με το δικό τους τρόπο προκειμένου να αποφευχθεί γενίκευση της κόντρας. Ωστόσο, ο Σαλβίνι επιμένει πως η Ιταλία δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Μπορεί δηλαδή οι αναλυτές να εκτιμούν πως η σύρραξη δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο, αλλά αλήθεια, ποιος μπορεί να το πει με σιγουριά;

Πιερ Μοσκοβισί και Βάλντις Ντομπρόβσκις, πάντως, δήλωσαν την Τετάρτη πως η Κομισιόν θα προχωρήσει στις προβλεπόμενες διαδικασίες. "Η διαδικασία που ακολουθούμε για την Ιταλία προβλέπει και ένα χρονικό διάστημα για να κάνει διορθωτικές προσαρμογές η χώρα", είπε ο Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ακόμα πως "η ευρωζώνη έχει ικανοποιητικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα σοκ. Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο να μεταφερθεί ο κίνδυνος της Ιταλίας σε άλλες χώρες".