Οι οκτώ ημέρες - φωτιά που θα κρίνουν την πορεία των τραπεζών

20/11/2018, 12:16
ΤΡΑΠΕΖΑ

Ο κόσμος μας δημιουργήθηκε σε επτά ημέρες. Στην περίπτωση μας, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από ένα οκταήμερο «φωτιά», καθώς ενδέχεται να συμβούν αρκετά: Ακόμη και να αλλάξουν «χέρια» ή να δοθούν ποσοστά σε νέους επενδυτές στις τράπεζες, να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών όπου θα γνωρίζουμε τους νέους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και τέλος να δούμε εάν υπάρχει βελτίωση στην πορεία των ελληνικών τραπεζών. Ένα άλλο ακόμα θέμα είναι αν θα σταματήσουν να σορτάρουν τις τράπεζες τα ξένα funds, διότι αν δοθεί μια πειστική απάντηση τότε θα σπεύσουν να κλείσουν τις ανοικτές πωλήσεις δημιουργώντας συνθήκες ανόδου.

Σχεδόν 6 δισ. ευρώ έχουν χαθεί από την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο επτάμηνο 3 Μαΐου – 19 Νοεμβρίου ενώ την τελευταία εβδομάδα η πτώση για τις τέσσερις μετοχές έχει ξεπεράσει το 20%. Και μέχρι την επίσημη αναθεώρηση του Δείκτη MSCI στις 30 Νοέμβριου θα πρέπει να βρεθεί μια πειστική απάντηση απέναντι στην αμφισβήτηση των ξένων επενδυτών για την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια δίχως να έχουν κεφαλαιακά προβλήματα.

Από τις 22 Νοεμβρίου, όμως, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η περίοδος της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες. Μέσα σε οκτώ ημέρες θα κριθεί η πορεία των ελληνικών τραπεζών για τους επόμενους μήνες καθώς θα εκπονηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια, θα βγουν τα αποτελέσματα όπου θα φαίνονται οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για την επόμενη τριετία, ενώ από τις οικονομικές καταστάσεις θα φαίνεται εάν τα έσοδα τους δείχνουν μια βελτίωση.

Ειδικότερα, από τις 22 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα τους, όπου θα φανούν οι στόχοι τους οποίους συμφώνησε με τον επόπτη SSM για τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ημερομηνία στις 22 Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, μια λύση η οποία έχει «διχοτομήσει» την αγορά των ξένων επενδυτών, καθώς η ελληνική αγορά φαίνεται προς τα έξω ότι διαθέτει δυο σχέδια για την λύση των κόκκινων δανείων (σ.σ συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Σε κάποιους ξένους αυτός ο δυισμός δεν αρέσει εξ ου και οι πωλήσεις που επιτείνονται από τις αποχωρήσεις λόγω των διαγραφών τριών τραπεζών από τον Δείκτη MSCI.

Μπροστά σε αυτές τις προοπτικές, με δυο σαφή σχέδια, οι ξένοι επενδυτές εντείνουν την αποχώρηση τους από την Ελλάδα, ενόψει και του κλεισίματος της χρονιάς για τα διεθνή χρηματιστήρια. Όμως, όπως εκτιμά ξένος επενδυτής, η αναθεώρηση του Δείκτη MSCI στις 30 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για πολλούς ξένους επενδυτές.
Αν οι επενδυτές έχουν απαντήσει στο ερώτημα «Θα καλέσει ο επόπτης τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου;» και η απάντηση είναι «όχι», τότε τα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων στις Τράπεζες αποτελούν ίσως ευκαιρία, ειδικά για εκείνους που θεωρούν πως θα ακολουθήσουν εκλογές. Εάν αντίθετα οι επενδυτές θεωρούν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακά προβλήματα για μια ή περισσότερες τράπεζες, τότε η τωρινή πτώση θα αποδειχθεί περίπατος στο πάρκο.

Για άλλους ξένους επενδυτές, τέλος, αυτή η αναθεώρηση θα είναι η τελευταία δυνατότητα να πάρουν ελληνικές μετοχές οι ξένοι πριν από τις επόμενες εκλογές.