Νέο «καμπανάκι» της Goldman Sachs για την οικονομία των ΗΠΑ

20/11/2018, 12:41
1

Η οικονομία των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί σημαντικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμά η Goldman Sachs, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια και τα αποτελέσματα της μείωσης των φόρων αρχίζουν να εξασθενούν.

"Η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος, από τον πρόσφατο ρυθμό του 3,5% στο 1,75% της πιθανής εκτίμησης των δυνατοτήτων της μέχρι το τέλος του 2019", γράφει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας, σε σημείωμα στους πελάτες την Κυριακή. "Αναμένουμε οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες και η εξασθένιση των δημοσιονομικών κινήτρων να είναι οι βασικοί μοχλοί της επιβράδυνσης", πρόσθεσε.

Η τράπεζα βλέπει την οικονομία να αναπτύσσεται στο 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 3,5% το τελευταίο τρίμηνο. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επανέλθει στο 2,5% το πρώτο τρίμηνο του 2019, αλλά στη συνέχεια θα επιβραδυνθεί στο 2,2%, 1,8% και 1,6% τα επόμενα τρία τρίμηνα, αντίστοιχα.

Η Goldman εκτιμά ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τέσσερις φορές ακόμα μέσα στο 2019. Και αυτό επειδή ο πληθωρισμός θα φθάσει το 2,25% στα τέλη του επόμενου έτους, λόγω των δασμών και των αυξήσεων των μισθών, προβλέπει η τράπεζα, σημειώνοντας ότι υπάρχει επίσης μια πιθανότητα "υπέρβασης του πληθωρισμού".

"Με μεγάλη υπέρβαση του στόχου της αγοράς εργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Fed πιθανότατα θα είναι απρόθυμη να σταματήσει μέχρι να είναι σίγουρη ότι το ποσοστό ανεργίας δεν βρίσκεται πλέον σε πτωτική τροχιά, σημείο που αναμένουμε να φτάσουμε μόνο στις αρχές του 2020". σημείωσε.