Σκέψεις αποχώρησης από τον ΟΛΘ κάνει ο Ιβάν Σαββίδης

18/11/2018, 23:00
Σκέψεις αποχώρησης από τον ΟΛΘ κάνει ο Ιβάν Σαββίδης

Σοβαρές σκέψεις προκειμένου να πουλήσει το ποσοστό του και να αποχωρήσει από την επένδυση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης κάνει ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται προβληματισμένος από τους εξής λόγους:


  1. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι η επένδυσή του στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που συνολικά ανέρχεται για την κοινοπραξία στο ποσόν των 231,92 εκατ. ευρώ για το 67%, στα οποία προστίθενται οι υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκαν για την επόμενη επταετία, είναι ιλιγγιώδης και η απόσβεση θα γίνει πολύ αργά σε βάθος χρόνου.

  2. Το γεγονός τούτο προκαλεί πρόσθετη ανασφάλεια διότι τα επιχειρηματικά και οικονομικά δεδομένα στη χώρα μας δεν είναι ασφαλή, ούτε ξεκάθαρα, ενώ επιπροσθέτως υφίσταται την ώρα τούτη ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική σκηνή καθώς ήδη μπαίνουμε σε μακρά προεκλογική περίοδο. Και επίσης είναι γνωστό ότι παρά τις γέφυρες επικοινωνίας που έχουν πέσει αλλά και τις επαφές με μεγαλοστελέχη της Ν.Δ. δεν έχει διασφαλιστεί ακόμη η συναίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει ανάψει το πράσινο φως για τον Ιβάν!

  3. Το ευρύτερο περιβάλλον των Βαλκανίων δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ευφορίας, όπως και η εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών πολλών χωρών στην ευρύτερη περιοχή.

  4. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η στάση των Αμερικανών. Ο παράγων ΗΠΑ είναι προφανές πως δεν βλέπει με καλό μάτι τόσο τη διείσδυση Σαββίδη στο μιντιακό σύστημα και τη δυνατότητά του να ασκεί έλεγχο στην εξουσία και να μπορεί να διαπλέκεται όσο και την επιχειρηματική του επέκταση, κυρίως σε υποδομές όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και είναι λίγο-πολύ γνωστό πως η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα έχει στείλει μηνύματα στην κυβέρνηση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις επιθετικές κινήσεις Σαββίδη, θεωρώντας τον άνθρωπο της ρωσικής ολιγαρχίας. Μάλιστα, πρόσφατα διά του λόγου το αληθές εκτενές άρθρο για τον Ιβάν Σαββίδη δημοσίευσαν οι «New York Times» που ισχυρίζονται ότι είναι ό άνθρωπος του Πούτιν στην Ελλάδα και αναφέρουν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες και έχουν αποδείξεις για τον ρόλο του αφεντικού του ΠΑΟΚ ως υπονομευτή της Συμφωνίας των Πρεσπών.