H Motor Oil, τα media και οι οίκοι αξιολόγησης

11/11/2018, 16:09
15F01

Αναστάτωση φαίνεται να έχει προκαλέσει η απόφαση της Motor Oil να εισέλθει σε άλλους κλάδους, πέραν του πετρελαϊκού. Ο ελληνικός όμιλος αγόρασε μετοχές ΜΜΕ (Alpha Satellite Television, Alpha Radio και Alpha Radio Kronos), αλλά και επενδυτικών τραπεζών (97,1% της IBG, 94,5% της CPB Asset Management και 100% των Laiki Factors και Forfaiters).
Τα 107 εκατ. ευρώ που έβγαλε από τα ταμεία της για αυτές τις εξαγορές προβληματίζουν τους επενδυτές και τους αναλυτές, όχι μόνο για τη διάθεση - επένδυση των μετρητών της εταιρείας, αλλά για τις επιλογές της επέκτασης σε… άλλες αγορές.
Η Goldman Sachs, μετά την Bofa Merrill Lynch αλλά και την Citigroup, μειώνει την τιμή - στόχο που διατηρούσε για τη μετοχή της Motor Oil, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τη στάση της σε neutral από buy, λόγω των εξαγορών στις οποίες προχώρησε πρόσφατα ο όμιλος.
Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, οι πιθανές συνέργειες του πετρελαϊκού κλάδου από την απόκτηση χρηματοπιστωτικές εταιρειών και εταιρειών μέσων ενημέρωσης είναι ασαφείς. Αν και οι εξαγορές δεν έχουν πάρει ακόμη έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο η G.S αλλάζει τον στόχο για τις αποτιμήσεις της εταιρείας, καθώς και για τη μερισματική απόδοση έτσι ώστε να αντανακλούν την αυξημένη αβεβαιότητα όσον αφορά την κατανομή των κεφαλαίων και την αυξημένη πολυπλοκότητα στον όμιλο η οποία προκύπτει από την ολοκλήρωση των εξαγορών.

Η άλλη… ανάγνωση της αναστάτωσης

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενο φύλλο της «axianews», υπάρχει ακόμα μία ανάγνωση αυτών των εξαγορών. Οι μέτοχοι της Motor Oil (με ποσοστό πάνω από 1%) θα πρέπει πλέον, να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες. Με βάση το νόμο, όσοι είναι μέτοχοι σε μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τέτοια δήλωση.
Αυτό δημιουργεί αναστάτωση και στους ξένους επενδυτές, που δεν ήταν έτοιμοι να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν είναι απαραίτητο ότι θέλουν κάτι να κρύψουν, αλλά είναι άλλο να επενδύεις τα χρήματά σου σε μια εταιρεία και άλλο να μπαίνεις στη διαδικασία του πόθεν έσχες σε μια ξένη χώρα. Γιαυτό ίσως υπήρξε τις πρώτες ημέρες και ένα μπαράζ πωλήσεων μετοχών της εταιρείας, αλλά έφερε και τις νέες εκτιμήσεις μεγάλων επενδυτικών «σπιτιών» για τον ελληνικό όμιλο.

Οι νέες τιμές - στόχοι

Η Goldman Sachs μειώνει στα 20 από 26 ευρώ πριν την τιμή -στόχο για τη μετοχή της ενώ μειώνει επίσης τον στόχο για του δείκτη EV/EBITDA για το 2010 από 5 σε 3,5 και εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση το 2019 θα διαμορφωθεί στο 9,5% από 7,5%. Τα κέρδη (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 442,6 εκατ. ευρώ το 2018 και στα 500 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή στα 3,14 ευρώ από 2,76 ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα η Citigroup μείωσε την τιμή -στόχο της Motor Oil στα 18,5 ευρώ από 23,20 ευρώ και σε sell από buy επισημαίνοντας πως η εξαγορά ενός τηλεοπτικού σταθμού δεν ήταν αυτό που είχε η ίδια υπόψη για την χρήση των μετρητών της Motor Oil.

Aβέβαιες συνέργειες

Αυτή την εβδομάδα και η BofΑ μείωσε την τιμή - στόχο στα 17 ευρώ από 20,90 ευρώ πριν λόγω των πρόσφατων εξαγορών του ομίλου. Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας φαίνεται να εκφράζουν την αρνητική της στάση και υποβάθμισε την μετοχή σε under perform (αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς). Όπως επισημαίνει, η λογική πίσω από αυτές τις εξαγορές παραμένει ασαφής και οι συνέργειες αυτές παραμένουν αβέβαιες, ενώ βλέπει κίνδυνο επιδείνωσης της διακυβέρνησης και έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του ομίλου. Οι ανησυχίες σχετικά με τη στρατηγική αυτή θα «χτυπήσουν» την επενδυτική ψυχολογία κατά την άποψή της. Όπως σημειώνει η BofA, η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά του 97,08% της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος, το 94,52% της CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και το 100% των Factors Laiki και Forfaiters S.A για 73,5 εκατ. ευρώ. Η Motor Oil σχεδιάζει να πουλήσει πλειοψηφικά μερίδια σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία και να διατηρήσει μερίδιο μειοψηφίας στο μέλλον. Επίσης ανακοίνωσε την απόκτηση τριών εταιρειών μέσων ενημέρωσης: τη δορυφορική τηλεόραση Alpha, την Alpha Radio S.A. και την Alpha Radio Kronos S.A., μέσω μιας σειράς σχετικών συναλλαγών με συνολικό αντίτιμο 33 εκατ. ευρώ.

Αύξηση του βασικού χρέους

Οι εξαγορές θα αυξήσουν το βασικό καθαρό χρέος της Motor Oil κατά 103,5 εκατ. ευρώ ή 59%, στα 288 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει. Το καθαρό χρέος / EBITDA θα αυξηθεί από 0,2x σε 0,5x το 2018. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ταμειακών εκροών στα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία (ειδικά στον τραπεζικό κλάδο) μετά την ενοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Η BofA δεν ενσωματώνει τις εξαγορές σε αυτό το στάδιο δεδομένου ότι υπόκεινται σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία ακόμη.