Στο +22% η μετοχή της Πειραιώς σε τέσσερις συνεδριάσεις

08/11/2018, 18:41
1

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει και σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς καλύπτοντας μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους των προηγούμενων εβδομάδων. Η μετοχή της τράπεζας βρίσκεται αυτή την ώρα στα 1,220 ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 3,13%. Ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου, όταν η μετοχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε στο 1 ευρώ, σημειώνει άνοδο της τάξης του 22%.Και αυτό παρά το γεγονός ότι η αγορά θεωρεί βέβαιη την διαγραφή της μετοχής από τον δείκτη MSCI, την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή είχε δεχθεί υπερβολική πίεση η οποία εντάθηκε από τις εκτιμήσεις αναλυτών ότι η μετοχή θα διαγραφεί από τον δείκτη MSCI. Ωστόσο σημειώνουν ότι ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν μετοχές για να δανειστούν όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε ανοιχτές πωλήσεις.

Σημειώνεται ότι στις μετοχές των τραπεζών έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες πωλήσεις αέρα με την Τράπεζα Πειραιώς να ξεχωρίζει: εκτιμάται ότι έχει σορταριστεί το 8,9% των ελεύθερων προς διαπραγμάτευση μετοχών της (free float). Το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 2,6% για την Eurobank, στο 2,3% της Εθνικής Τράπεζας και στο 2,2% του free float της Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι οι ανοιχτές πωλήσεις που έχουν δηλωθεί επίσημα είναι μικρότερες καθώς ένας επενδυτής έχει υποχρέωση να το δηλώσει μόνο αν η θέση ξεπερνά το 0,5% των μετοχών της εταιρίας στην οποία έχει πραγματοποιήσει ανοιχτές πωλήσεις. Ωστόσο είναι εκατοντάδες τα funds που έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις τις οποίες δεν έχουν δηλώσει καθώς δεν έχουν ξεπεράσει το όριο του 0,5%. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πραγματικό ύψος των ανοιχτών πωλήσεων αποτυπώνεται στο δανεισμό των μετοχών που πραγματοποιείται μέσω της ΕΤΕΣΕΠ.

Πάντως η διαγραφή της Πειραιώς από τον MSCI θα προκαλέσει την ρευστοποίηση, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, περίπου 27 εκατ. μετοχών της τράπεζας από ξένα χαρτοφυλάκια που επενδύουν στις μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του εν λόγω δείκτη.