«Τριγμοί» στην Praxia Bank

06/11/2018, 11:07
1

Αποχωρήσεις στελεχών από την Praxia Bank, φαίνεται πως φέρνουν οι κωλυσιεργίες στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και στην υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού για τη λειτουργία της νέας τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες την αποχώρησή του από την Praxia ανακοίνωσε ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, ο οποίος είχε αναλάβει επικεφαλής του retail και digital banking.

Ο κ. Συρμακέζης είχε αποχωρήσει από τη Eurobank προκειμένου να αναλάβει την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου για μία τράπεζα που θα λειτουργούσε στη βάση της ψηφιοποίησης, ένα μοντέλο που αποτελεί την σύγχρονη τάση στην τραπεζική.

Ωστόσο, τα δεδομένα για το εγχείρημα της Praxia Bank άλλαξαν στην πορεία, κάτι που είναι εμφανές από το γεγονός ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 250 εκατ. ευρώ, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Αντ΄ αυτού, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας ενισχύθηκε μόνο κατά 70 εκατ. ευρώ, τα οποία έβαλε ο βασικός μέτοχος Bob Diamond του Atlas Fund και δεν υπήρξε κανένας άλλος ενδιαφερόμενος.

Πληροφορίες έφεραν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να γίνεται τμηματικά, μέσα στο 2018 και το 2019, ωστόσο ποτέ δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.

Σε κάθε περίπτωση, η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας που με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα ολοκληρωνόταν κατά 250 εκατ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, έχει ναυαγήσει και αυτό οδηγεί σε "ανασχεδιασμό" και του αναπτυξιακού – λειτουργικού σχεδιασμού για την Praxia Bank.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Praxia Bank είχε καταρτίσει ένα λεπτομερές σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα εστίαζε στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και λιανικής τραπεζικής με ταυτόχρονο στόχο την αποτελεσματικότητα του κόστους λειτουργίας και τη χρήση της ψηφιοποίησης. Με βάση το αρχικό σχέδιο, η Praxia Bank θα λειτουργούσε με περιορισμένο αριθμό υποκαταστημάτων, αναπτύσσοντας κυρίως την τεχνολογία για την προσέλκυση καταθέσεων. Ο σχεδιασμός προέβλεπε 4 business centers (hubs) και περίπου 40 καταστήματα (kiosks) σε όλη την Ελλάδα.

Η αποχώρηση του κ. Συρμακέζη από την Praxia είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μεταγραφή του στην Εθνική Τράπεζα. Και αυτό διότι η Εθνική έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο project λειτουργικού μετασχηματισμού και επιπλέον έχουν "χηρέψει" πρόσφατα δύο θέσεις Γενικών Διευθυντών: του κ. Ν. Χριστοδούλου που ήταν επικεφαλής στο IT και πλέον έχει προσχωρήσει στην Deloitte και της κας Ν. Τζάκου, πρώην επικεφαλής στο Retail Banking. Και οι δύο αυτές θέσεις καλύπτουν την εμπειρία και τον τομέα δράσης του κ. Συρμακέζη και παρ΄ ότι ακόμη δεν έχουν υπάρξει επισήμως επαφές με την Εθνική, θεωρείται πολύ πιθανή η προσχώρησή του στον Όμιλο.