Έρχονται νέες πωλήσεις «πακέτων» δανείων από τις τράπεζες

06/11/2018, 11:11
1

Υπό την πίεση της επίτευξης των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες εκποιήσεις στοιχείων του ενεργητικού τους. Πλέον, όπως καταφαίνεται, κύριο μέσο για την μείωση των NPE και NPL είναι οι μαζικές πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις δανείων, κι όχι τόσο οι διευθετήσεις και η αναμονή για ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης που στη συνέχεια οδηγούν δανειακά χαρτοφυλάκια σε θετικότερη εικόνα.

«Η προηγούμενη στρατηγική των τραπεζών είχε στο επίκεντρό της την ελπίδα ότι θα λάβουν βοήθεια μακροοικονομικού χαρακτήρα με την αύξηση της ανάπτυξης και την ανάκαμψη των νοικοκυριών» τόνισε ο Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας μιλώντας στο συνέδριο Capital + Vision 2018 και προσέθεσε: «Η ανάπτυξη επέστρεψε, αλλά δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο ελπίζαμε, δεν μας πήγε τόσο καλά αυτή η στρατηγική»

Επιπλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων τόνισε ότι έχουν δρομολογηθεί άλλες δυο - τρεις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων «πακέτων» τους επόμενους μήνες και ακόμη τέσσερις – πέντε το α’ τρίμηνο του 2019, ενώ προσέθεσε ότι δε φαίνεται ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες περισσότερα κεφάλαια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτη το μάκρο περιβάλλον, να εξασφαλίσουμε δηλαδή επαρκή ανάπτυξη και δεύτερη οι τιμές των ακινήτων. Αν αρχίσουν να καταγράφουν άνοδο, τότε και εκεί θα έχουμε θετικό έδαφος, πρόσθεσε.

Τέλος, όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, τα κόκκινα δάνεια πρέπει να μειωθούν γρήγορα για να υπάρξει δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Όπως είπε για τις τράπεζες «καρότο" είναι οι στόχοι του SSM και «μαστίγιο» η πρόταση για 100% πρόβλεψη μετά από 2 χρόνια για τα καταναλωτικά και μετά από 7 χρόνια για τα στεγαστικά.

Εκτιμάται ότι οι πωλήσεις και οι τιτλοποιήσεις θα φτάσουν τα 25 δισ. ευρώ, στο σύνολο των 50 δισ. ευρώ που είναι η δέσμευση για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM. Στις τιτλοποιήσεις πάντως θα μπουν και δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις καλά περιουσιακά στοιχεία