Στα χέρια της ακροδεξιάς βρίσκεται πλέον η Βραζιλία

04/11/2018, 16:26
38 f1

Νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας είναι ο ακροδεξιός με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα, Ζαΐρ Μπολσονάρου, που έχει τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ της δικτατορίας. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Μπολσονάρου συγκέντρωσε 55,2% των ψήφων, με τον σοσιαλδημοκράτη Φερνάντο Χαντάντ να έρχεται δεύτερος συγκεντρώνοντας το 44,8%. Μετά τη νίκη του ορκίστηκε «ενώπιον του Θεού» πως θα υπερασπιστεί το σύνταγμα και τόνισε ότι «θα αλλάξουμε μαζί τη μοίρα της Βραζιλίας».

Συγκέντρωσε το 55,2%

Ο Μπολσονάρου συγκέντρωσε το 55,2% στις εκλογές της Κυριακής και αποτελεί τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, διαδεχόμενος τον συντηρητικό Μικέλ Τεμέρ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Φερνάντο Χαντάντ δεν μπόρεσε να κάνει την ανατροπή και τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 44,8%. Μετά τη νίκη του, ο Μπολσονάρου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί το σύνταγμα της χώρας και τη δημοκρατία, ενώ θα αλλάξει και τη μοίρα των Βραζιλιάνων. «Θα είμαστε προστάτες της δημοκρατίας και του συντάγματος και αυτό δεν αποτελεί την υπόσχεση ενός πολιτικού ή ενός κόμματος. Είναι ένας όρκος ενώπιων του Θεού. Έχω δεσμευτεί απέναντι στους Βραζιλιάνους πως θα δημιουργήσω μια τίμια κυβέρνηση και αυτό ακριβώς θα κάνω. Θα αλλάξουμε τη μοίρα των Βραζιλιάνων».
Ο Μπολσονάρου, που ήταν λοχαγός του στρατού κατά τη διάρκεια της 21χρονης διαβόητης στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, έχει ταχθεί στο παρελθόν ανοικτά κατά των κομμουνιστών, των ομοφυλόφιλων, των αριστερών και των γυναικών. Όπως έχει εξηγήσει ο δημοσιογράφος, Γκλεν Γκρίνγουοντ με εκτενές άρθρο του, οι πολιτικές προτάσεις του ήταν ακόμη περισσότερο ενοχλητικές.

Λευκή επιταγή στον στρατό

Τα δυτικά ΜΜΕ τον αποκαλούν συχνά «Τραμπ της Βραζιλίας», αλλά αυτό είναι εντελώς ανακριβές γιατί υποβιβάζει κατά πολλές τάξεις μεγέθους την περίπτωσή του. Σε ταμπεραμέντο, ιδεολογία και προσωπική ιστορία ο Μπολσονάρου, που ήταν λοχαγός του στρατού κατά τη διάρκεια της 21χρονης διαβόητης στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας, είναι πολύ πιο κοντά στον Πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουέρτε (Rodrigo Duterte), ή στον Αιγύπτιο δικτάτορα, στρατηγό Αμπντέλ Ελ Σίσι (Abdel El-Sisi) παρά στον Τραμπ. Η βασική λύση του για την μεγάλη εγκληματικότητα της χώρας είναι να στείλει τον στρατό και την αστυνομία στις φαβέλες και να τους δώσει «λευκή επιταγή» να δολοφονήσουν αδιάκριτα οποιονδήποτε υποπτεύονται ότι είναι εγκληματίας, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί αθώοι θα πεθάνουν στη διαδικασία. Έχει κατακρίνει τέρατα σαν τον Πινοσέτ της Χιλής και τον Φουτζιμόρι του Περού επειδή δεν εξόντωσαν περισσότερους εσωτερικούς αντιπάλους. Έχει υποστηρίξει ότι συστημικοί Βραζιλιάνοι πολιτικοί πρέπει να θανατωθούν. Θέλει να ευνουχίσει χημικά σεξουαλικούς εγκληματίες. Σε όλες τις απόψεις η απαίσια στρατιωτική δικτατορία που κατέλαβε τη Βραζιλία και κυβέρνησε για 21 χρόνια με την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στο όνομα του αντικομμουνιστικού αγώνα, βασανίζοντας και εκτελώντας συνοπτικά διαφωνούντες, είναι το προσωπικό του μοντέλο διακυβέρνησης.

Τι λένε οι αγορές για τον νέο Πρόεδρο

Ο εφετινός Οκτώβριος ήταν ένας από τους πιο επώδυνους εδώ και χρόνια για τις μετοχές, με τον παγκόσμιο δείκτη να καταγράφει πτώση 9% στη χειρότερη επίδοση από τον Μάιο του 2012. Υπήρξαν, ωστόσο, και οι αγορές που στάθηκαν κόντρα στο ρεύμα. Μεταξύ αυτών η Βραζιλία, με τον δείκτη Bovespa να ενισχύεται περισσότερο από 8% και το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο iShares MSCI Brazil ETF να απογειώνεται 18% στην καλύτερη επίδοσή του από το Μάιο του 2016. Η υπεραπόδοση των βραζιλιάνικων μετοχών ήρθε εν αναμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, στις οποίες επικράτησε ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρου. Αναλυτές σχολίαζαν στο CNBC ότι το ράλι των μετοχών δεν αντανακλά την εμπιστοσύνη στα σχέδια Μπολσονάρου, αλλά σίγουρα φανερώνει ότι η αγορά δεν ήθελε να δει το Κόμμα των Εργαζομένων ξανά στην εξουσία. Η διακυβέρνηση της Ντίλμα Ρουσέφ χαρακτηρίστηκε από φουσκωμένα ελλείμματα, σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, αισθητής επιβράδυνσης στην οικονομία, αλλά και εκτίναξης της εγκληματικότητας σε επίπεδα ρεκόρ το 2017. Ήταν το σκηνικό που οδήγησε στην άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία. Οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χαίρονται με την εξέλιξη, προειδοποιεί ο Ντάνιελ Οζόριο, πρόεδρος της Andean Capital Management. «Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο εξής από τη στιγμή που ο Μπολσονάρου, μία προσωπικότητα που διχάζει την κοινωνία, θα ανέβει στην εξουσία; Μπορεί ο άνθρωπος, που πολώνει, να ενώσει τελικά τη χώρα, ώστε να εφαρμόσει αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;» αναφέρει χαρακτηριστικά στο CNBC.

H οικονομική ατζέντα

H οικονομική πλατφόρμα του Μπολσονάρου, γνωστού και ως «τροπικού Τραμπ», που τάσσεται υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, της μείωσης των δαπανών για το συνταξιοδοτικό και της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας, έχει βρει ευήκοα ώτα μεταξύ των επενδυτών. Η επιλογή του οικονομολόγου Πάουλο Γκουέντες ως επικεφαλής συμβούλου του έχει επίσης δώσει την αίσθηση ότι θα ακολουθήσει πιο φιλικές για τις επενδύσεις πολιτικές. Γιαυτό και μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο, στις 7 Οκτωβρίου, οι βραζιλιάνικες μετοχές είχαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση των τελευταίων 12 μηνών και έκτοτε συνέχισαν να ενισχύονται. Ενδεχόμενη στροφή σε αυταρχικές πολιτικές και περαιτέρω πόλωση της κοινωνίας θα μπορούσε ωστόσο πολύ γρήγορα να σβήσει τα όποια κέρδη και να οδηγήσει στον κατήφορο.