Δέκα χρόνια Bitcoin

Το bitcoin, το πρώτο και πιο διάσημο κρυπτονόμισμα του κόσμου, γιόρτασε στις 31 Οκτωβρίου τα 10α του γενέθλια. Η εμφάνισή του δημιούργησε ένα πλήθος άλλων ψηφιακών νομισμάτων, έφερε την τεχνολογία blockchain στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής και ενόχλησε τις ρυθμιστικές αρχές που άρχισαν να ανησυχούν για εγκληματική κακοδιαχείριση του νομίσματος και αδυναμία σε επιθέσεις χάκερς.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά ορόσημα από την πρώτη δεκαετία του Bitcoin:
31 Οκτωβρίου 2008: Ο άγνωστης ακόμη ταυτότητας Satoshi Nakamoto δημοσιοποιεί ένα ακαδημαϊκό έγγραφο εννέα σελίδων που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του bitcoin. Το «Bitcoin: Ένα Peer-to-Peer Σύστημα Ηλεκτρονικών Ταμειακών Συναλλαγών» παραχωρεί επίσης την πρώτη περιγραφή του αποκεντρωμένου λογιστικού βιβλίου blockchain, της τεχνολογίας που στηρίζει το ψηφιακό νόμισμα.

3 Ιανουαρίου 2009: Ο Nakamoto «εξορύσσει» το πρώτο «μπλοκ» bitcoins στο blockchain. Μερικές ημέρες αργότερα, ο Nakamoto στέλνει bitcoins στην πρώτη συναλλαγή της ιστορίας.

12 Ιανουαρίου 2009: Η πρώτη συναλλαγή bitcoin πραγματοποιείται μεταξύ του Nakamoto και του προγραμματιστή Hal Finney. Η συναλλαγή καταγράφεται στο μπλοκ 170.

12 Οκτωβρίου 2009: Ο Martti Malmi, ένας προγραμματιστής λογισμικού από τη Φινλανδία, στέλνει 5.050 bitcoins αντί 5,02 δολαρίων στον New Liberty Standard, έναν από τους τακτικούς συμμετέχοντες ενός φόρουμ του bitcoin. Η συναλλαγή πραγματοποιείται με τη χρήση του PayPal. Τα bitcoins χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός νέου χώρου ανταλλαγής bitcoin που ονομάζεται New Liberty Standard.

Οκτώβριος 2009: Η New Liberty Standard καθορίζει την αξία του bitcoin στα 1.309,03 bitcoins προς 1 δολάριο.

Φεβρουάριος 2010: Η πρώτη αγορά bitcoin στον κόσμο εδραιώνεται από την Dwdollar.

22 Μαΐου 2010: Ο προγραμματιστής λογισμικού Laszlo Hanecz αγοράζει δύο πίτσες αντί 10.000 bitcoins, που θεωρείται ευρέως ως η πρώτη φορά που το ψηφιακό νόμισμα εκπληρώνει τον σκοπό της δημιουργίας του, την αγορά αγαθών.

7 Ιουλίου 2010: Το νέο λογισμικό του Bitcoin κυκλοφορεί από την κοινότητα των προγραμματιστών και μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες δεκαπλασιάζεται η συναλλαγματική του αξία – από 0,008 δολάρια ανά bitcoin στα 0,08 δολάρια ανά bitcoin.

17 Ιουλίου 2010: Ξεκινά να λειτουργεί το Mt. Gox, το οποίο τελικά θα γίνει το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin στον κόσμο προτού πτωχεύσει το 2014.
28 Νοεμβρίου 2013: Έχοντας τραβήξει την προσοχή των media το Bitcoin ξεπερνά τα 1.000 δολάρια για πρώτη φορά. Πέφτει κάτω από αυτό το επίπεδο μόνο λίγες μέρες αργότερα και δεν το ξεπερνά για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.
28 Φεβρουαρίου 2014: Το Mt. Gox, με έδρα το Τόκιο, υποβάλλει αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, μετά την επίθεση χάκερς οι οποίοι έκλεψαν περίπου 850.000 bitcoins αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ και 28 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η κλοπή, η μεγαλύτερη στον κόσμο των ψηφιακών νομισμάτων, αναδεικνύει τις αδυναμίες ασφαλείας στις ανταλλαγές και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε έναν μη ρυθμιζόμενο κλάδο.

1 Αυγούστου 2017: Ο υποκείμενος κώδικας λογισμικού του Bitcoin χωρίζεται για να δημιουργήσει το Bitcoin Cash, έναν κλώνο του bitcoin. Η κίνηση κατακρίνεται από τους «miners» της Κίνας που είναι δυσαρεστημένοι με τις προγραμματισμένες βελτιώσεις της τεχνολογίας του νομίσματος που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την ικανότητά της να επεξεργάζεται συναλλαγές.

10 Δεκεμβρίου 2017: Οι διαχειρίστριες εταιρείες των χρηματιστηρίων του Σικάγο, Cboe Global Markets Inc και CME Group Inc ξεκινούν τη διαπραγμάτευση futures στο bitcoin, επιτρέποντας στους επαγγελματίες mainstream επενδυτές να ποντάρουν στην τιμή του ψηφιακού νομίσματος.

18 Δεκεμβρίου 2017: Το Bitcoin εκτοξεύεται στο ιστορικό υψηλό των 19.666 δολαρίων στο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bitstamp, στην κορύφωση μιας φρενίτιδας που έδωσε ώθηση άνω του 1300% στο bitcoin σε διάστημα ενός έτους καθώς οι μικροεπενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν.

29 Ιουνίου 2018: Το Bitcoin ολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από το υψηλό του Δεκεμβρίου, λαβωμένο από την αυστηρότερη κανονιστική εποπτεία σε όλο τον κόσμο και από το μειωμένο ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών.

19 Οκτωβρίου 2018: Η παγκόσμια εποπτική αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ανακοινώνει ότι θα εφαρμόσει από το επόμενο έτος κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ρυθμίζουν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η εγκληματική χρήση bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.