Τσακαλώτος: Δεν βιαζόμαστε να βγούμε στις αγορές

Η μεταβλητότητα στα ιταλικά ομόλογα έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, επισημαίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Reuters, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν έχει πρόβλημα να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για άντληση κεφαλαίων.

Το πρόσφατο selloff στην Ιταλία έχει ωθήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε στο Reuters ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο.

“Νομίζω ότι οι αγορές τώρα κατανοούν καλύτερα ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, διαθέτει ένα «μαξιλάρι» ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι υπό έλεγχο για τουλάχιστον δύο με δυόμιση χρόνια”, είπε ο υπουργός.

“Επίσης, έχουμε μια συμφωνία χρέους που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι ευκολότερη από ό, τι στην Πορτογαλία και την Ιταλία”, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων ο Τσακαλώτος είπε ότι θα αφήσει το χρονοδιάγραμμα στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ.

“Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση ότι όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να βγούμε. Αλλά είναι δουλειά του ΟΔΔΗΧ να κάνει την έρευνα και να μας πει πότε είναι ο βέλτιστος χρόνος”, είπε.

“Μπορούμε να περιμένουμε από τη στιγμή που έχουμε το «μαξιλάρι», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε όταν είναι σωστός ο καιρός και νομίζω ότι ο χρόνος θα είναι σωστός μεσοπρόθεσμα”, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Σε ερωτήση για το αν θα πρέπει η Ιταλία να αναζητήσει έναν εναλλακτικό δρόμο υποστήριξε ότι είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους αλλά ο κύριος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι αν η Ευρώπη διαλυθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τις κακές δεξιές λαϊκιστικές πολιτικές της δεκαετίας του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς», είπε χαρακτηριστικά.