Μία νίκη και μία ήττα μετρούν Τσίπρας και Μητσοτάκης

28/10/2018, 20:34
Μία νίκη και μία ήττα μετρούν  Τσίπρας και Μητσοτάκης

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για τα επιτελεία της Πειραιώς καθώς βλέπουν ότι η κυβέρνηση δημιουργεί συνθήκες επανάκαμψης στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου και το πάγωμα της περικοπής των συντάξεων. Βεβαίως, υπάρχουν τα «βαριά» θέματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία κάποια στιγμή θα κληθεί να την ψηφίσει η ελληνική βουλή και από την άλλη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει να αντιμετωπίσει τους δίδυμους πονοκέφαλους του κυβερνητικού σχηματισμού Καμμένο και Κοτζιά.

Toυ Περικλή Σωτηρίου

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί ότι η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου προσφέρει τον «άρτο και θεάματα» που θέλει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να κερδίσει εκ νέου το πολυπόθητο ηθικό πλεονέκτημα. Βεβαίως, η υπόθεση Παπαντωνίου δεν αγγίζει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά φυσικά εντάσσεται στο παλιό πολιτικό σύστημα στο οποίο έχει κεντρικό ρόλο το κόμμα. Η Ν.Δ. φοβάται επίσης και τον εξής παραλληλισμό. Ο υιός Παπαντωνίου είναι από τα νέα στελέχη - think tank της Ν.Δ. και κάποιοι θεωρούν ότι θα χτυπηθεί εκεί η αντιπολίτευση.
Από την άλλη, γίνεται κατανοητό ότι το πάγωμα της περικοπής των συντάξεων δίνει χώρο και χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η Πειραιώς «είχε» επενδύσει πολιτικά στο νέο κόψιμο των συντάξεων. Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο αδυνατίζει τη φαρέτρα και συγχρόνως στρέφει τα βλέμματα αλλού. Οπότε για τη Νέα Δημοκρατία μένει το εξής: το πώς θα εξελιχθεί η πυροδοτούμενη βόμβα Κοτζιά και τι θα γίνει όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Δεν θα μείνει άπραγος ο Νίκος Κοτζιάς

Όσοι γνωρίζουν τον χαρακτήρα αλλά και την ψυχοσύνθεση του Νίκου Κοτζιά ομολογούν ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν θα κάνει πίσω και θα σηκώσει όποιο γάντι του ριχθεί. Η υπόθεση με τα μαύρα κονδύλια έχει πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα και ο ίδιος τον έχει πάρει προσωπικά. Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε ένα νέο «χτύπημα» του κ. Κοτζιά. Ανέφερε νέο απόσπασμα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο ο υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έλεγε ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος. Όπως καταλαβαίνει κάποιος, οι αντικρουόμενες δηλώσεις θα φέρουν άλλο έναν κύκλο εσωστρέφειας στο κυβερνών κόμμα καθώς και αδυναμία συνοχής.

Τα πνεύματα θα οξυνθούν

Στην Πειραιώς περιμένουν όταν θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη ελληνική Βουλή, τα πνεύματα να οξυνθούν ιδιαίτερα. Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ρητά ότι δεν θα την ψηφίσει. Την ίδια ώρα προσπαθεί να κλείσει τις διαρροές στο κόμμα του έχοντας ανοικτή κόντρα με τον Τέρενς Κουίκ και την Έλενα Κουντουρά – αμφότεροι είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία. Άρα τι μπορεί να γίνει; Να τους βγάλει από την κυβέρνηση με έναν μίνι ανασχηματισμό συμφωνημένο μεταξύ Τσίπρα - Καμμένου; Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση, όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίζεται χαλαρή σαν να έχει βρει τους 151 που χρειάζεται για να εγκριθεί. Ωστόσο, στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης το άγχος των επιτελαρχών του Αλέξη Τσίπρα είναι ευκρινές. Στο παιχνίδι των τελευταίων ημερών έχουν τεθεί και κάποιοι βουλευτές προερχόμενοι από το Ποτάμι όπως είναι ο Σπύρος Δανέλλης και Χάρης Θεοχάρης. Αλλά και η ηγεσία του Ποταμιού είναι μπερδεμένη. Θέλουν να πουν ναι στη συμφωνία αλλά όχι στη στήριξη, όμως το ναι στη συμφωνία είναι στήριξη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.

Ν.Δ.: Μαστίγιο χωρίς καρότο για τους αντάρτες

Το τελευταίο διάστημα αυξήθηκαν οι συναντήσεις στην Πειραιώς για τα ζητήματα των περιφερειακών εκλογών. Οι περισσότερες από αυτές είχαν να κάνουν με την Περιφέρεια Αττικής αλλά και με άλλους δήμους τους οποίους διεκδικεί σθεναρά η Νέα Δημοκρατία. Η κόντρα του δημάρχου Μαρκόπουλου Σωτήρη Μεθενίτη με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και εκλεκτού του κόμματος Γιώργου Πατούλη σήμανε τον κίνδυνο που ενέχει η εκλογική μάχη να γίνει μάχη χαρακωμάτων για το ίδιο το κόμμα. Πάντως, σύμφωνα με πηγές που βρέθηκαν από κοντά στις συναντήσεις αυτές δόθηκε η εξής γραμμή. Όποιος αντάρτης βρεθεί ενάντια σε υποψήφιο που έχει πάρει επίσημα το χρίσμα θα διαγράφεται. Έτσι εξηγείται γιατί στον Δήμο Αμαρουσίου όπου υπάρχουν πάνω από 6 υποψήφιοι σιγά σιγά αναδιπλώνονται οι αντάρτες και θα τεθούν στην υπηρεσία του επίσημου υποψήφιου για τον δήμο Θοδωρή Αμπατζόγλου. Βέβαια, ακόμα δεν έχει υπάρξει αντίδραση για το τι θα γίνει εάν δεν υποστηριχτεί από κάποιους μεγαλόσχημους η υποψηφιότητα Πατούλη. Εκεί ακόμα έχουμε σιγή ιχθύος.