Όλο το παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Νίκου Κοτζιά

22/10/2018, 21:55
kotzias-skopia-500-1

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτεί η καρατόμηση του Νίκου Κοτζιά. Εκτός από τις πολιτικές παρενέργειες τίθεται επιτακτικά πλέον τόσο από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών όσο και από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ζήτημα διερεύνησης από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων. Λίγο πριν αναχωρήσει από το Υπ. Εξ. ο Νίκος Κοτζιάς με ανακοίνωση εγκαλούσε τον Πάνο Καμμένο για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων στο ΥΕΘΑ. Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, που προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου, ανέφερε ότι σε αντίθεση με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου τα μυστικά κονδύλια ελέγχονται από κοινοβουλευτική επιτροπή, στο υπουργείο Άμυνας δεν υπάρχει κανένας έλεγχος.

Τα μαύρα κονδύλια προκάλεσαν μετωπική σύγκρουσηΗ Νέα Δημοκρατία αξιοποίησε στο έπακρο την αναφορά του Κοτζιά και ζήτησε άμεση διερεύνηση του σκανδάλου με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Πάνος Καμμένος θα δώσει τα σχετικά στοιχεία στη Βουλή, με δεδομένο ότι στο ΥΕΘΑ ο σχετικός έλεγχος γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα μαύρα κονδύλια προκάλεσαν μετωπική σύγκρουση στο Μαξίμου με τη Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να μιλάει για σκάνδαλο με τα μυστικά κονδύλια, καλώντας μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακοινώσει πού διατέθηκαν τα μυστικά κονδύλια της περιόδου της δικής τους διακυβέρνησης.

Απέραντη μπόχα

Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου δεν αποκλείεται να δημοσιοποιήσει τις επόμενες μέρες ποσά που διατέθηκαν από το Υπ. Εξ. την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ σε διάφορες ΜΚΟ, σε εκκλησιαστικές οργανώσεις και για διακριτικές πληρωμές αξιωματούχων και πληροφοριοδοτών σε άλλες χώρες. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν αποκλείεται η διερεύνηση του σκανδάλου με τα μυστικά κονδύλια να καταλήξει σε μια απέραντη μπόχα δηλητηριάζοντας επικίνδυνα τη δημόσια ζωή.

Αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά

Το Μαξίμου προβληματίζεται για τις επόμενες κινήσεις του Νίκου Κοτζιά. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κύκλος της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει και μαζί με τον Νίκο Τόσκα εξετάζουν το ενδεχόμενο της αυτόνομης πολιτικής παρουσίας. Το ερώτημα είναι αν θα παραδώσουν τις έδρες τους. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα είναι άμεσο, με δεδομένο ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί μετωπικά όχι μόνο με τον Καμμένο αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο χρεώνει την καρατόμησή του.

Οικογενειακή υπόθεση

Οι σχέσεις του Νίκου Κοτζιά με το Μαξίμου είχαν διαρραγεί όταν έδιωξε από το Υπ. Εξ. τον ξάδελφο και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα. Ένα ταξίδι του Γ. Τσίπρα στη Λιβύη προκάλεσε τις οργισμένες αντιδράσεις του Νίκου Κοτζιά –άγνωστο για ποιον λόγο– και τον απέπεμψε από τη θέση του γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσίπρας ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και δεν έχανε ευκαιρία να υπονομεύει ανοιχτά τον Νίκο Κοτζιά.

Η αντίστροφη μέτρηση

Η αντίστροφη μέτρηση για τον Νίκο Κοτζιά άρχισε μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών με την αιτιολογία ότι εμπλέκονταν σε εσωτερικές υποθέσεις και μαζί με Ρώσους ολιγάρχες χρηματοδοτούσαν τις διαδηλώσεις για το Σκοπιανό. Το Μαξίμου μέσω κύκλων είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση Κοτζιά καταστροφική για τις ελληνορωσικές σχέσεις και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας άλλους διαύλους, επιχείρησε να προσεγγίσει και πάλι τη Μόσχα εξασφαλίζοντας πρόσκληση για συνάντηση με τον Πούτιν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Προαποφασισμένη «εκτέλεση»

Η «εκτέλεση» του Νίκου Κοτζιά από τον Αλέξη Τσίπρα ήταν προαποφασισμένη. Γιαυτό ο πρωθυπουργός στην επίμαχη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, και ενώ ο Πάνος Καμμένος κατηγορούσε τον υπουργό Εξωτερικών για πράκτορα του Σόρος και ότι κάνει πολιτική μοιράζοντας μυστικά κονδύλια και κάνει προπαγάνδα για το Σκοπιανό με μαύρο χρήμα, τον άφησε εκτεθειμένο. Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα στον Νίκο Κοτζιά, ενώ την επόμενη μέρα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον ώθησε σε παραίτηση δηλώνοντας δημόσια ότι όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, το Μαξίμου έχει επιλέξει τη στρατηγική των εκκαθαρίσεων. Το δίδυμο Τσίπρας – Τζανακόπουλος θεωρούν χαμένη υπόθεση τις εκλογές και γιαυτό επιδιώκουν να έχουν ένα κόμμα καθαρό και απόλυτα ελεγχόμενο για την επόμενη μέρα.