Ο μυστικός «γάμος» της Περιφέρειας και ο «νονός» επιχειρηματίας

Ποιες είναι οι βαθύτερες σκέψεις της Πειραιώς για τη μεγάλη εκλογική μάχη.

Σε μία κομβικής σημασίας εκλογική μάχη μπαίνει η Νέα Δημοκρατία, αυτή των περιφερειακών εκλογών. Το εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς θέλει όσο ποτέ άλλοτε να μπει στη μάχη αυτή συντεταγμένα χωρίς ανταρσίες και βαρονίες οι οποίες θα διχάσουν το κόμμα πάλι και θα φέρουν σε μία περίοδο κυβερνητικής κρίσης την μπάλα στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο.  Ασφαλώς το ζήτημα που απασχολεί εν μέρει τους ιθύνοντες του εκλογικού αγώνα της Πειραιώς είναι κατά πόσο θα υπάρξει συστράτευση στην επιλογή του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς –θυμίζουμε- ότι στις προηγούμενες εκλογές –τότε που εξελέγη η Ρένα Δούρου στο αξίωμα– η Ν.Δ. εν μία νυκτί διασπάστηκε σε χίλια μέρη, πολλά από τα οποία στήριξαν τον Γιάννη Σγουρό και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο.

Tου Περικλή Σωτηρίου

Βεβαίως στο στρατηγείο της Ν.Δ. γνωρίζουν καλά ότι η δυναμική του Γιώργου Πατούλη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι μία επιλογή που δεν βρίσκει όλους σύμφωνους, αλλά πλέον υπάρχει και ένα ευνοϊκό πεδίο δράσης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Η Ρένα Δούρου, μετά από τις βαριές προσωπικές της ήττες σε Μάνδρα και Μάτι, είναι πολύ πιο εύκολος αντίπαλος. Μετρήσεις δείχνουν ότι υπάρχει μία διείσδυση ψηφοφόρων από τη Δούρου προς τους άλλους συνυποψήφιους. Η περίπτωση του Γιάννη Σγουρού μπορεί μεν να είναι δυνατή αλλά στη συνείδηση αρκετού κόσμου είναι μία περίπτωση που έχει κριθεί στο παρελθόν και έχει ηττηθεί. Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι μπορεί ο Γιάννης Σγουρός να πάρει τη ρεβάνς του από το 2014 στο επερχόμενο 2019. Από την άλλη, παρ’ όλο που η περίπτωση Πατούλη είναι μία ιδεολογική επιλογή εντούτοις είναι μία φρέσκια και άφθαρτη πρόταση που μπορεί να συνθέσει ευρύτερο κόσμο όπως π.χ. το ιατρικό σώμα αλλά και τη γαλάζια αυτοδιοίκηση…

Μυστικός «γάμος» Πατούλη – Καραμέρου

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «axianews», η κάθοδος του Γιώργου Πατούλη στη μεγάλη Περιφέρεια ξεκίνησε με μία μυστική συμφωνία, η οποία ενδεχομένως να κρίνει το αποτέλεσμα των εκλογών όχι μόνο στην Περιφέρεια αλλά και στον Δήμο Αμαρουσίου όπου είναι δήμαρχος ο εκλεκτός της Πειραιώς. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πατούλης σύμφωνα με πληροφορίες της «axianews» φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία με τον Γιώργο Καραμέρο, αντιπεριφερειάρχη Αττικής, ο οποίος θέλει να κατέβει στη δημαρχία Αμαρουσίου. Το σκεπτικό, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο, είναι το εξής: Ο Γιώργος Πατούλης θέλει με το πλευρό του τον Καραμέρο καθώς έτσι θα αποδυναμωθεί η υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο αντιπεριφερειάρχης, μετά τις παλινωδίες Δούρου σε Μάνδρα και Μάτι, θέλησε να τηρήσει αποστάσεις ασφαλείας και να μεταβεί σε πιο ήρεμα πολιτικά μονοπάτια. Την ίδια ώρα, όπως λένε οι κακές γλώσσες, ο κ. Πατούλης δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς που κατεβαίνουν στον Δήμο Αμαρουσίου και ειδικά στον Θοδωρή Αμπατζόγλου, έμπιστο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο λόγος προφανής. Ενδεχομένως ο νέος δήμαρχος ανακαλύψει πολλά στα «κιτάπια» του δήμου που θα μπορούσαν να γίνουν βορά στις ευρύτερες πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Πατούλη. Άλλωστε, είναι γνωστό στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι το στοίχημα της Περιφέρειας –εφόσον επιτευχθεί– θα τον φέρει πιο κοντά στην Πειραιώς.

Επιχειρηματίας, ο «νονός» της συμφωνίας

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτόν τον ιδιότυπο «γάμο» υπήρχε και μεγάλος επιχειρηματίας που ήθελε από την αρχή οι δύο άνδρες να τα βρουν. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται τελευταία στις ακίνητες περιουσίες –και πέραν του Αμαρουσίου– έχει κάθε λόγο να υπάρξει η μετάβαση του δήμου στον πιο προσφιλή του Γιώργο Καραμέρο. Ο επιχειρηματίας, παράλληλα, είναι ένας από τους υποστηρικτές του κ. Πατούλη στις πολιτικές επιδιώξεις του και με αυτόν τον τρόπο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μπορεί να έχει δήμο και περιφέρεια υπό τη δική του σφαίρα επιρροής.

Οι σκέψεις της Πειραιώς

Πάντως, στη Νέα Δημοκρατία ακόμα δεν θέλουν να πάρουν θέση και βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο. Η Ν.Δ. δεν έχει πάρει ποτέ την Περιφέρεια Αττικής (πρώην Υπερνομαρχία) παρά μόνο όταν στήριξαν την υποψηφιότητα Κατριβάνου. Μία τέτοια εκλογική νίκη θα ξεκλειδώσει μια σειρά από άλλες νίκες σε όμορους δήμους αλλά ενδεχομένως να ανοίξει και τις φιλοδοξίες και άλλων περιφερειαρχών στον δρόμο για την Πειραιώς. Πάντως, η Ν.Δ. έχει κρατήσει ακόμα τα χαρτιά της κλειστά για τυχόν κυρώσεις σε πολιτικά της πρόσωπα που αποκλίνουν της κομματικής γραμμής. Άραγε, τι να την συμφέρει μακροπρόθεσμα;