Αφιέρωμα: H ζωή και ο θάνατος του Πολ Άλεν

Καθοριστική η συμβολή του στην αναδυόμενη «επανάσταση» στον τομέα του οικιακού υπολογιστή.

Ο συν-ιδρυτής της Microsoft Πολ Άλεν, που έπεισε τον συμμαθητή του Μπιλ Γκέιτς να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσουν αυτό που έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο πέθανε την πριν λίγες μέρες σε ηλικία 65 ετών.

Ο Άλεν αποχώρησε από τη Microsoft το 1983 μετά από έναν καβγά με τον Γκέιτς, αλλά το μερίδιό του από την αρχική τους συνεργασία του επέτρεψε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ξοδεύοντας τα δισεκατομμύρια δολάριά του σε γιοτ, έργα τέχνης, ροκ μουσική, αθλητικές ομάδες, ακίνητη περιουσία και την έρευνα για τις εγκεφαλικές παθήσεις. Ο Άλεν πέθανε από επιπλοκές του λεμφώματος μη-Hodgkin, ενός τύπου καρκίνου, ανέφερε η οικογένεια Allen. Στις αρχές Οκτωβρίου ο Άλεν είχε αποκαλύψει ότι υποβλήθηκε σε θεραπεία για το λέμφωμα μη-Hodgkin, για το οποίο είχε λάβει θεραπεία ξανά το 2009. Παλαιότερα είχε εμφανίσει ένα λέμφωμα Hodgkin, άλλη μορφή καρκίνου, στις αρχές τις δεκαετίας του 1980 προτού εγκαταλείψει την Microsoft.

Ο εραστής της μουσικής Άλεν είχε μια σειρά από υψηλού προφίλ φίλους στον τομέα της ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένου του τραγουδιστή Bono των U2 αλλά προτιμούσε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο αρχοντικό του στο νησί Μέρσερ, απέναντι από τη λίμνη Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ όπου μεγάλωσε. Ο Άλεν λάτρευε τον τόπο καταγωγής του, προσφέροντας μάλιστα πάνω από ένα δισ. δολάρια σε κυρίως τοπικά φιλανθρωπικά έργα αναπτύσσοντας τον τεχνολογικό κόμβο South Lake Union, τον οποίο η Amazon αποκαλεί σπίτι του και έχτισε την έδρα του Ινστιτούτου Allen Institute for Brain Science.

Ο Πολ Γκάρντνερ Άλεν γεννήθηκε στο Σιάτλ στις 21 Ιανουαρίου 1953 και ήταν γιος ενός βιβλιοθηκάριου και μιας δασκάλας. Ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Γκέιτς όταν συναντήθηκαν στην αίθουσα υπολογιστών στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside School στο Σιάτλ το 1968 και ανακάλυψαν πως είχαν ένα κοινό πάθος. Ο Άλεν φοίτησε στο κρατικό πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1974 για να εργαστεί στην εταιρεία Honeywell στη Βοστώνη. Όσο ήταν εκεί έπεισε τον Γκέιτς, που φοιτούσε στο κοντινό Χάρβαρντ να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να συμμετάσχουν μαζί στην αναδυόμενη «επανάσταση» στον τομέα του οικιακού υπολογιστή. Ο Γκέιτς συμφώνησε τελικά και το 1975 οι δυο τους ανέπτυξαν στο λογισμικό Basic για το Altair 8800, έναν επιτραπέζιο υπολογιστή που κόστιζε 400 δολάρια. Ο Άλεν ήταν υπεύθυνος για τις τεχνικές εργασίες της Microsoft για τα πρώτα 8 χρόνια της εταιρείας καθιστώντας τον έναν από τους λίγους ανθρώπους που δημιούργησαν πρώιμο λογισμικό όπως το MS-DOS και το Word που επέτρεψαν την επανάσταση του PC και ώθησαν τη Microsoft στην κορυφή. Ο Άλεν εγκατέλειψε την Microsoft το 1983, μετά από καβγά με τον Γκέιτς και τον νέο του συνεργάτη, Στιβ Μπάλμερ, τον Δεκέμβριο του 1982, λίγους μόνο μήνες μετά τη διάγνωση με το λέμφωμα Hodgkin. Όπως έγραψε στα απομνημονεύματά του το 2011, «Idea Man», είχε ακούσει τους Γκέιτς και Μπάλμερ να σχεδιάζουν κρυφά να μειώσουν το ποσοστό ιδιοκτησίας του. «Αναφέρονταν στην πρόσφατη έλλειψη παραγωγής μου και συζητούσαν πώς θα μπορούσαν να μειώσουν το μετοχικό κεφάλαιο της Microsoft, μοιράζοντας μερίδια σε αυτούς και άλλους μετόχους» έγραψε ο Άλεν. Οι Γκέιτς και Μπάλμερ ζήτησαν αργότερα συγνώμη, αλλά η ζημιά είχε γίνει και ο Άλεν έφυγε από τη Microsoft παρ’ όλο που έμεινε στο διοικητικό συμβούλιο μέχρι το 2000. Όσον αφορά στη Microsoft, το ποσοστό συμμετοχής του 28% στην αρχική δημόσια προσφορά της Microsoft το 1986 τον έκανε αμέσως πολυεκατομμυριούχο. Τον μήνα που διανύουμε το περιοδικό Forbes εκτιμά τον πλούτο του στα 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τον κατατάσσει στην 44η θέση των πλουσιότερων του κόσμου.

Ο Άλεν, ιδιοκτήτης 42 τίτλων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, ήθελε να θεωρείται ως ένας οραματιστής τεχνολογίας που οδήγησε την πρώιμη επιτυχία της Microsoft και είδε το μέλλον των υπολογιστών που συνδέονται πολύ προτού έρθει το Ίντερνετ. «Περιμένω πως ο προσωπικός υπολογιστής θα γίνει το είδος του αντικειμένου που οι άνθρωποι θα μεταφέρουν μαζί τους, ένας σύντροφος για να κρατούν σημειώσεις, που κάνει πράξεις, δίνει υπενθυμίσεις, χειρίζεται χιλιάδες προσωπικά καθήκοντα» είχε δηλώσει ο Άλεν στο περιοδικό Personal Computing το 1977, πολύ προτού γίνουν πραγματικότητα τα λάπτοπ. Την ίδια χρονιά, περιέγραψε ένα πρώιμο όραμα για αυτό που αποδείχθηκε ότι ήταν στο Διαδίκτυο. Ο Άλεν αργότερα αποκάλεσε αυτή την ιδέα, τον «ενσύρματο κόσμο» που τελικά αποδείχθηκε πραγματικότητα.

Αγόρασε την ομάδα μπάσκετ του Portland Trail Blazers το 1988 και έγινε τοπικός ήρωας το 1997 όταν αγόρασε το franchise του Seattle Seahawks αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε προσπαθήσει να μετακομίσει την ομάδα στην Καλιφόρνια. Οι Seahawks κέρδισαν το Super Bowl τον Φεβρουάριο του 2014 και τα δύο franchises αποτιμώνται τώρα πως αξίζουν πολύ περισσότερα από όσα πλήρωσε αρχικά ο Άλεν για αυτά. Το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Άλεν –που δεν παντρεύτηκε ποτέ– αγόρασε χιλιάδες προσωπικά έργα. Είχε ένα από τα μεγαλύτερα γιοτ του κόσμου, το Octopus, που ήταν ο χώρος διεξαγωγής πολλών πλούσιων πάρτι και η βάση για αποστολές κατάδυσης. Λάτρης του ροκ εν ρολ, ο Άλεν είχε μια μπάντα που καλούσε όποτε ήθελε να ακούσει μουσική και ξόδεψε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει ένα μουσείο αφιερωμένο στον ήρωα του, τον Τζίμι Χέντριξ. Ξόδεψε επίσης εκατομμύρια σε μια συλλογή vintage αεροπλάνων και χρηματοδότησε τον πρώτο μη κυβερνητικό πύραυλο για να ταξιδέψει στο διάστημα. Είχε συλλέξει επίσης ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητας και έργα του Μονέ, του Ροντέν και του Ρόθκο για την εκτεταμένη συλλογή του. Όπως κι ο Γκέιτς, ο Άλεν ήταν ένας αφοσιωμένος φιλάνθρωπος, δίνοντας περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στη ζωή του και δεσμεύοντας να δωρίσει πάνω από το ήμισυ του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Επίσης εστίασε το ενδιαφέρον του στην επιστήμη του εγκεφάλου, με κίνητρο της απώλεια της μητέρας του από Αλτσχάιμερ.