LIFESTYLE
#TAGS:
Forbes

Πολύ νέοι και πολύ πλούσιοι!

14/10/2018, 23:21
DIETHNI

Μετά τα σενάρια για παρεμβάσεις στις εκλογές και τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, οι αμερικανικές επιχειρήσεις social media έχουν τραβήξει αρνητική προσοχή. Παρ’ ολ’ αυτά, σχεδόν οι μισοί από τους πλουσιότερους Αμερικανούς κάτω των 40 ετών της λίστας Forbes 400 προέρχονται από τέτοιες επιχειρήσεις. Πέντε από τους 12 δισεκατομμυριούχους κάτω των 40 ετών (καθένας από τους οποίους έχει καθαρή αξία τουλάχιστον 2,1 δισ. δολαρίων) άντλησαν τις περιουσίες τους από κοινωνικά δίκτυα, όπως αυτό της Facebook ή της Snap. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και το νεότερο μέλος της λίστας Forbes 400 για τέταρτη χρονιά στη σειρά: ο 28χρονος Evan Spiegel, συνιδρυτής και CEO της Snap, της δημιουργού του Snapchat (εφαρμογή αποστολής φωτογραφιών και μηνυμάτων βίντεο που εξαφανίζονται). Μάλιστα, τώρα που ο έτερος ιδρυτής και επικεφαλής τεχνολογίας της Snap, Bobby Murphy έγινε 30 ετών, ο Spiegel είναι ο μοναδικός δισεκατομμυριούχος της λίστας Forbes 400 που δεν έχει πατήσει ακόμη τα 30.

Η ομάδα κάτω των 40

Με τα social media συνδέεται και η μεγαλύτερη περιουσία της ομάδας των κάτω των 40 της λίστας Forbes 400. Ο 34χρονος ιδρυτής και CEO της Facebook, Mark Zuckerberg, που έκανε ντεμπούτο στη λίστα Forbes 400 όταν ήταν ακόμη 23 ετών, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, με περιουσία $61 δισ. Το ποσό είναι υψηλότερο από το ήμισυ της αθροιστικής καθαρής αξίας των Αμερικάνων κάτω των 40 ετών (117,5 δισ. δολάρια). Εκτός από τον Zuckerberg και τους συνιδρυτές του Snap, άλλοι δύο δισεκατομμυριούχοι των social media είναι ο συνιδρυτής της Facebook Dustin Moskovitz (34 ετών) και ο πρώτος πρόεδρος της Facebook, Sean Parker (38 ετών).

Πλήγμα στις μετοχές

Η ταραχώδης χρονιά που πέρασε για την Facebook και τη Snap προκάλεσε πλήγμα στις μετοχές των εταιρειών και τις περιουσίες των ιδρυτών τους. Η μετοχή της Facebook έχασε 4% της αξίας της εν μέσω επιβράδυνσης της ανάπτυξης των εσόδων και ζητημάτων ασφαλείας των δεδομένων, όπως οι αποκαλύψεις νωρίτερα φέτος ότι η Cambridge Analytica, η εταιρεία που βοήθησε στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου των ΗΠΑ απέκτησε παράτυπα πρόσβαση στα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Συρρικνωμένη εμφανίζεται και η περιουσία του Zuckerberg καθώς η φιλανθρωπική οντότητα που διαχειρίζεται από κοινού με τη σύζυγό του, Priscilla Chan, πούλησε κάποιες από τις μετοχές της. Η μετοχή της Snap έκανε ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, χάνοντας 28% σε σχέση με έναν χρόνο πριν εν μέσω του έντονου ανταγωνισμού από το Instagram (ανήκει στην Facebook), το οποίο έχει καθημερινά υπερδιπλάσιους χρήστες σε σύγκριση με το Snapchat. Το αποτέλεσμα ήταν οι περιουσίες των πέντε δισεκατομμυριούχων των social media να υποχωρήσουν, με πιο αξιοσημείωτη απώλεια αυτή του Zuckerberg, η περιουσία του οποίου μειώθηκε κατά 10 δισ. δολάρια. Όλα μαζί τα μέλη της ομάδας των κάτω των 40 υποαπέδωσαν σε σχέση με άλλα μέλη της λίστας Forbes 400. Η αθροιστική καθαρή τους αξία ύψους 117,5 δισ. δολαρίων είναι 15% μικρότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, όταν το ίδιο διάστημα η αθροιστική καθαρή αξία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών αυξήθηκε κατά 7%.

Τα μέλη της λίστας κάτω των 40

Ιδού όλα τα μέλη της λίστας Forbes 400 που είναι κάτω από 40 χρονών, με σειρά από την υψηλότερη ως τη χαμηλότερη περιουσία:

Mark Zuckerberg, Ηλικία 34

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

Καθαρή Αξία: $61 δισ.

Lukas Walton, Ηλικία 32

Πηγή: Κληρονομιά, Walton

Καθαρή Αξία: $15.3 δισ.
2. Dustin Moskovitz, Ηλικία 34

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

Καθαρή Αξία: $10.9 δισ.

Scott Duncan, Ηλικία 35

Πηγή: Κληρονομιά, αγωγοί

Καθαρή Αξία: $6.2 δισ.

Nathan Blecharczyk, Ηλικία 35

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

Καθαρή Αξία: $3.7 δισ.

Brian Chesky, Ηλικία 37

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

Καθαρή Αξία: $3.7 δισ.

Joe Gebbia, Ηλικία 37

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Airbnb

Καθαρή Αξία: $3.7 δισ.

Lynsi Synder, Ηλικία 36

Πηγή: Κληρονομιά, In-N-Out

Καθαρή Αξία: $3 δισ.

Drew Houston, Ηλικία 35

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Dropbox

Καθαρή Αξία: $2.7 δισ.

Sean Parker, Ηλικία 38

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Facebook

Καθαρή Αξία: $2.7 δισ.

Bobby Murphy, Ηλικία 30

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Snap

Καθαρή Αξία: $2.3 δισ.

Evan Spiegel, Ηλικία 28

Πηγή: Αυτοδημιούργητος, Snap

Καθαρή Αξία: $2.3 δισ.