Δεύτερη ευκαιρία με νέα ρύθμιση οφειλών

12/10/2018, 12:33
ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ

Δεύτερη ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντάς τες εκ νέου σε «πάγια ρύθμιση» τμηματικής καταβολής, έχουν πλέον χιλιάδες φορολογούμενοι. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι έχασαν αυτή τη δυνατότητα, καθώς απώλεσαν την πρώτη «πάγια ρύθμιση» στην οποία είχαν εντάξει τις οφειλές τους, κυρίως επειδή δεν κατέστη δυνατό να πληρώσουν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο συνεχόμενες δόσεις της ρύθμισης αυτής ή για άλλους λόγους που προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Τη δεύτερη ευκαιρία ρύθμισης έως και σε 12 δόσεις παρέχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από μια ερμηνεία της ισχύουσας νομοθεσίας στην οποία προέβη πρόσφατα και η οποία αποτυπώνεται σε έγγραφο που κοινοποίησε στη Βουλή στις 29 Αυγούστου 2018. Με το έγγραφο αυτό, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, απαντήθηκε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου που κατατέθηκε στις 23 Αυγούστου 2018, σχετικά με τις δυνατότητες ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία.

Αναλυτικότερα:

1) Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει αυτή τη στιγμή δύο δυνατότητες ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Φορολογική Διοίκηση:

α) Την «πάγια ρύθμιση» της υποπαραγράφου Α2 της παρ. Α’ του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, με την οποία μπορούν να ρυθμιστούν οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Τελωνεία οφειλές οι οποίες είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες στο σύνολό τους είτε έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά ένα μέρος τους (τουλάχιστον κατά το ποσό της πρώτης δόσης αυτών) είτε δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες. Με τη ρύθμιση αυτή παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν προέρχονται από έκτακτη αιτία. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή και η συνημμένη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δίδονται πληροφορίες από τον οφειλέτη για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής που λειτουργεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet και είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

β) Την «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας), με την οποία παρέχεται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών που προέρχονται από πάσης φύσεως φόρους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα «πάγιας ρύθμισης» που προβλέπει τμηματική εξόφληση φορολογικών οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή μέχρι και σε 24 μηνιαίες δόσεις, αν τα χρέη έχουν προκύψει από έκτακτες αιτίες και προβλέπεται να εξοφληθούν εφάπαξ. Η ένταξη οφειλών στη συγκεκριμένη ρύθμιση συνεπάγεται επίσης την επιβάρυνσή τους με ετήσιο επιτόκιο 5%. Η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 έχει σχεδόν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τη ρύθμιση του ν. 4152/2013. Η μόνη ουσιαστική διαφορά της με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 είναι ότι για την υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή αίτησης και υπεύθυνης δήλωσης, οπότε ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στην αρμόδια ΔΟΥ και να συμπληρώσει χειρόγραφα έντυπη αίτηση και έντυπη υπεύθυνη δήλωση για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση.

2) Σε καθεμία από τις παραπάνω δύο «πάγιες ρυθμίσεις» υπάρχει όρος που προβλέπει ότι η υπαγωγή μιας οφειλής φορολογουμένου στο πρόγραμμα τμηματικής καταβολής έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις, ή έως και σε 24 αν πρόκειται για οφειλή από έκτακτη αιτία, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

3) Ωστόσο, εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 μπορεί στη συνέχεια να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του ΚΦΔ). Μπορεί επίσης να ισχύσει και το αντίθετο: Εάν ένας οφειλέτης απολέσει την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 (του ΚΦΔ) έχει το δικαίωμα να εντάξει το εναπομείναν, ανεξόφλητο, υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013! Με απλά λόγια, εάν ένας φορολογούμενος εντάξει ένας χρέος του προς το Δημόσιο (ληξιπρόθεσμο ή μη) στη μία «πάγια ρύθμιση» από τις δύο που ισχύουν και αποκτήσει το δικαίωμα εξόφλησης του χρέους αυτού σε 12 μηνιαίες δόσεις, αλλά στην πορεία απολέσει τη ρύθμιση, μπορεί να εντάξει το υπόλοιπο της ίδιας οφειλής του στην άλλη «πάγια ρύθμιση» ακριβώς με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Η μόνη διαφορά μεταξύ των περιπτώσεων απώλειας της μίας και της άλλης «πάγιας ρύθμισης» είναι η εξής:

α) Σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 δόσεων του ν. 4152/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 δόσεων του ν. 4174/2013 θα πρέπει να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ για να υποβάλει αυτοπροσώπως και σε έντυπη μορφή την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.

β) Σε περίπτωση απώλειας της «πάγιας ρύθμισης» 12 δόσεων του ν. 4174/2013, ο οφειλέτης για να ενταχθεί αμέσως μετά στην «πάγια ρύθμιση» 12 δόσεων του ν. 4152/2013 αρκεί να υποβάλει ηλεκτρονικά, μέσω TAXISnet, την αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση.

Σημειώνεται ότι τόσο η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 όσο και η «πάγια ρύθμιση» του ν. 4174/2013 χάνονται εφόσον ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες περισσότερες από μία δόσεις,

β) καθυστερήσει την καταβολή της τελευταίας δόσης για περισσότερο από ένα μήνα,

γ) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του στη φορολογία εισοδήματος και στη φορολογία ΦΠΑ κατά την περίοδο του υπαγωγής του στο πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθούν οι ανεκπλήρωτες φορολογικές υποχρεώσεις (με υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων κ.λπ.),

δ) δεν πληρώσει εμπρόθεσμα ή δεν εντάξει σε ρύθμιση τυχόν νέα οφειλή που θα προκύψει. Στην περίπτωση αυτή, η υπαγωγή του ίδιου χρέους για δεύτερη φορά σε «πάγια ρύθμιση», σύμφωνα με τα παραπάνω αναφερθέντα, μπορεί να γίνει αφού προηγουμένως τακτοποιηθεί η αποπληρωμή της νέας οφειλής.

Η πρόταση στους θεσμούς