Παυλόπουλος: Όχι άλλη λιτότητα –Στήριξη στο κοινωνικό κράτος

11/10/2018, 12:12
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας και να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, αφού «οι ανισότητες δίνουν βάση σε μορφώματα και οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρωπαϊκή Ενωση», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Γερμανό Ομόλογό του Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ στο Προεδρικό Μέγαρο.
Καλωσορίζοντας τον Γερμανό Πρόεδρο, ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια περίοδο που η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή περίοδο. Ακόμη και λάθη των προγραμμάτων δεν μπορούν να καταλογιστούν στον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Παυλόπουλος και εξήρε το ρόλο του κ. Στάινμαγιερ κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων.
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για κοινή στάση των δύο χωρών ώστε οι εκλογές αυτές «να μην αναδείξουν μορφώματα ή άλλες οντότητες που επιβουλεύονται την Ευρώπη».

Μιλώντας για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι όλοι κάποιοι εταίροι «πρέπει να καταλάβουν ότι όσοι αγνοούν τις προϋποθέσεις της αλληλεγγύης παραβιάζουν τον ίδιο τον αξιακό κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις οικονομικές προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η ΕΕ ζητώντας να εγκαταλειφθούν «οι λογικές της λιτότητας και να υπερασπίσουμε το κοινωνικό κράτος, διότι αυτά τα μορφώματα που επιβουλεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκεί στηρίζονται, στις ανισότητες».

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η καλή γειτονία προϋποθέτει πλήρη σεβασμό του διεθνούς Δικαίου αλλά και των διεθνών συνθηκών, και συγκεκριμένα των Παρισίων και της Λωζάνης «οι οποίες είναι πλήρεις και δεν αφήνουν γκρίζες ζώνες και για τις οποίες δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερχόμενος στο ζήτημα της FYROM, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η επίτευξη λύσης περνάει μέσα από την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος. Πριν από αυτή τη διαδικασία δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για πρόσκληση σε συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Στάινμαγιερ και αφού επανέλαβε τη θλίψη του για τις καταστροφές στο Μάτι, υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ομολογώντας ότι πρόσφατα, κάποιες χρονιές όπως το 2010 – 2011, οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν εύκολες.

«Εκφράζω τη χαρά μου γιατί η πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική σταθεροποίηση έχει κάνει πολλά βήματα. Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν και άλλοι συμμερίζονταν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο κ. Στάινμαγερ που αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εκλογές , είπε ότι με την οδό της πειθούς μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

«Στο πρόσωπο της Ελλάδας διακρίνουμε έναν στενό εταίρο. Έναν εταίρο που δεσμεύεται στο ελεύθερο παγκόσμιο εμπόριο και τις πολυμερείς σχέσεις», είπε ακόμη ο κ. Στάινμαγερ.