«Ντέρμπι» Τσίπρα-Καμμένου με διαιτητή την… Ουάσιγκτον!

Σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση, ο υπ. Άμυνας εμφανίστηκε να εκχωρεί όλη τη χώρα στους Αμερικάνους.

Πρωτοφανείς διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η σύγκρουση μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για το θέμα των Σκοπίων, αναδεικνύοντας μία αδιανόητη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και εντελώς αντιφατικά μηνύματα για τη γεωστρατηγική πολιτική της Αθήνας.

Θα ήταν δε απλώς μία ακόμα κυβερνητική γελοιότητα εσωτερικής κρίσης και χρήσης η όλη υπόθεση με τα όσα γίνονται κατά το ταξίδι του Πάνου Καμμένου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν διέσυραν στην πραγματικότητα την Ελλάδα και δεν την έκαναν διεθνές θέαμα.

Σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη κυβερνητική θέση, την οποία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταρρακώνοντας μάλλον το όποιο θεσμικό κύρος εκπέμπει στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εμφανίστηκε στις ΗΠΑ να εκχωρεί όλη τη χώρα στους Αμερικάνους, προκειμένου να κάνουν στρατιωτικές βάσεις όπου τραβά η ψυχής τους. Ανέφερε για παράδειγμα τον Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος αδιαφορώντας πλήρως για τις διαθέσεις του Μαξίμου, που επιμένει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή, πρότεινε στους αμερικάνους τη συγκρότηση μίας ελεγχόμενους από την Ουάσιγκτον αμυντικής συνεργασίας στα δυτικά Βαλκάνια, που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να διεισδύσουν με τον ίδιο τρόπο και θα ελέγξουν την περιοχή, κόντρα στη ρωσική επιρροή, όπως ακριβώς ήθελαν να το πετύχουν με τη συμφωνία για το Σκοπιανό. Ο κ. Καμμένος ζητά, με την πρόταση αυτή, να μην προχωρήσει η συμφωνημένη λύση για το ονοματολογικό.

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ότι οι ΑΝΕΛ είναι σε εντελώς διαφορετική γραμμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και την επίσημη κυβερνητική πολιτική, ο εκπρόσωπος του κόμματος του κ. Καμμένου, Θανάσης Τοσουνίδης άφηνε την ίδια ώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος μία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, εάν και όταν έλθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η εικόνα αυτή εξόργισε το Μαξίμου, που αντέδρασε έντονα, ενώ προκάλεσε και τη σφοδρή κριτική από στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο κ. Καμμένος πρέπει να εξηγήσει τι εννοεί με τα όσα είπε στην Ουάσιγκτον.

Οι κινήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ διαμορφώνουν πλέον ένα πολύ βαρύ κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Και παρά την επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει κυρίως το Μαξίμου να υποβαθμίσει το πρόβλημα και να επιμείνει στα περί ειδυλλιακής σχέσης Τσίπρα – Καμμένου, η εικόνα που εκπέμπει το κυβερνητικό σχήμα οδηγεί σε πολιτική παράκρουση.

Κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι ο υπουργός Άμυνας ξεπέρασε κάθε όριο αυτή τη φορά και ότι οι δηλώσεις του δεν κινούνται απλώς στο πλαίσιο μία προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένη την κομματική του βάση, με επίκεντρο τη μάχη για το Σκοπιανό, αλλά διαμορφώνει μία συνολικότερη διαφοροποίηση για μείζονα θέματα εθνικής στρατηγικής.

Η παρέμβαση μάλιστα του κ. Καμμένου έρχεται σε ένα χρονικό σημείο, κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία και ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ταξίδι στη Μόσχα και συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ουσιαστικά η περαιτέρω πορεία της κυβερνητικής συνεργασίας κρέμεται σε μία κλωστή. Θα επιλέξουν άραγε και οι δύο να κάνουν ότι δεν τρέχει κάστανο και θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, ακόμα και σε εθνικά θέματα, στα οποία διακυβεύεται η διεθνής παρουσία της χώρας ή τελικά θα αντιληφθούν ότι πρέπει να επανεξετάσουν το πλαίσιο της συμπόρευσής τους και να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις;

Ενδεικτικό των αντιδράσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν την αντίθεση οι εφημερίδες που απηχούν τις θέσεις της κυβέρνησης.

«Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο» γράφει το Έθνος, η Αυγή προβάλει στο πρωτοσέλιδό της τη δήλωση αποδοκιμασίας των θέσεων Καμμένου από το Νίκο Βούτση ενώ η Εφημερίδα των Συντακτών στο πρωτοσέλιδό της γράφει «Ο Π. Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα».