Σκοινί-κορδόνι το «Μακεδονία» από τον Ζάεφ

08/10/2018, 09:21
ΖΑΕΦ

Στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης του VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι, βρέθηκαν και πάλι σε διαφορετικό μήκος κύματος, με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Ο κ. Ζάεφ με συνέντευξή του στο Euronews τόνισε πως «όλοι συμφωνούμε ότι όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθ’ αυτή έχει πολλά οφέλη» και σημείωσε πως βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο, όπως είπε, εστιάζουν στην επόμενη φάση, δηλαδή στην επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μιτσκόσκι από την πλευρά του, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής ζήτησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και έκανε λόγο για «νεκρή συμφωνία»

Πάντως ο κ. Ζάεφ δεν παρέλειψε να αναφερθεί αρκετές φορές στη χώρα του αποκαλώντας τη «Μακεδονία», γεγονός που εγείρει αρκετά ερωτηματικά για τη στάση του σκοπιανού πρωθυπουργού. Εν προκειμένω αν ο ίδιος και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να… απαλείψουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια» από το συμφωνημένο όνομα του γειτονικού μας κρατιδίου, αλείφοντας έτσι περισσότερο βούτυρο στο ψωμί των εθνικιστικών κύκλων της πΓΔΜ.

«Είμαι ικανοποιημένος»