Κινέζοι φτιάχνουν… China Town στην Αθήνα

Παζαρεύουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα έως 400.000 ευρώ για να πάρουν τη Χρυσή Βίζα.

«Επιδρομή» Κινέζων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, και δη στη Γλυφάδα, με μαζικές αγορές διαμερισμάτων ακόμη και για συγγενείς τους στην Κίνα, με όραμα να φτιάξουν μικρές China Towns. Παζαρεύουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα έως 400.000 ευρώ αφενός για να πάρουν τη Χρυσή Βίζα, αφετέρου για να προσφέρουν στις οικογένειές τους καλύτερη ποιότητα ζωής, μακριά από το εξαιρετικά ρυπογόνο περιβάλλον του Πεκίνου και την αυστηρή και γεμάτη περιορισμούς κυβερνητική πολιτική. Το 2014, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος για την έκδοση της Χρυσής Βίζας σε αλλοδαπούς, αισθάνθηκε για πρώτη φορά ότι κάτι πάει να αλλάξει. Μάλιστα για τους μεσίτες το 2014 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο, διότι, όπως λένε, η οικονομία έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες είχε αναθερμανθεί. Είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι η αγορά βρισκόταν πλέον σε τροχιά ανόδου. Όμως με την εκλογή της νέας κυβέρνησης το 2015, η αγορά ξαναπάγωσε απότομα, με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του ίδιου έτους, με τα μεσιτικά γραφεία να βάζουν λουκέτο το ένα πίσω από το άλλο. «Οι επενδυτές δεν αγόραζαν ακόμη κι αν τους χάριζες το ακίνητο». Και ύστερα ήρθαν οι Κινέζοι, για τους δικούς τους λόγους…Κατ’ αρχάς στη χώρα τους έχουν μόνιμους κεφαλαιακούς ελέγχους και γενικότερα η πολιτική και οι οικονομικές συνθήκες της Κίνας δεν εμπνέουν ασφάλεια στο 3% του πληθυσμού, που θεωρούνται οι οικονομικά ευκατάστατοι της χώρας. Είναι τεράστια η ζήτηση και δεν υπάρχει η αντίστοιχη προσφορά. Οι Κινέζοι είναι «Άγγλοι» στα ραντεβού τους, δεν καθυστερούν ούτε ένα λεπτό. Πράγματι, οι δύο υποψήφιοι αγοραστές έρχονται στην ώρα τους. Ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα μεγάλο διαμέρισμα για να μείνουν μαζί με το παιδί τους και ένα ακόμη για επένδυση ή για να το μεταβιβάσουν στο παιδί τους όταν αυτό ενηλικιωθεί, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει τη Χρυσή Βίζα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Κάποιοι, δε, λειτουργούν εκ μέρους πολλών συγγενών τους που βρίσκονται στην Κίνα και ψάχνουν διαμερίσματα είτε στο ίδιο κτίριο, είτε σε γειτονικά με το σκεπτικό να δημιουργήσουν μικρές China Towns.

Γιατί θέλουν Γλυφάδα

Στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσταθεί εταιρείες με μέτοχους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ενημέρωση, την πρόσκληση ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Κίνα, τη φιλοξενία τους και την ξενάγηση στην Αθήνα και, φυσικά, την υπόδειξη ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τη Χρυσή Βίζα. Αφού λοιπόν αυτές οι εταιρείες κοιμίσουν, ταΐσουν και ποτίσουν τους υποψήφιους Κινέζους αγοραστές, στη συνέχεια τους ενημερώνουν για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους προς πώληση μέσω των μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται. Δύο εκ των μεγαλύτερων διαμεσολαβητικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα συνεργάζονται με όσα μεσιτικά γραφεία βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος για τους Κινέζους, μεταξύ των οποίων και η Γλυφάδα, που αυτή τη στιγμή θεωρείται η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά το κέντρο της Αθήνας. Γιατί; Διότι πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη περιοχή με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, παραλιακά κέντρα, ξενοδοχεία και φυσικά έχει δίπλα τη θάλασσα, στοιχείο που τρελαίνει τους Κινέζους, ενώ βρίσκεται και σε λογική απόσταση από το αεροδρόμιο. Εκτός όλων αυτών, επειδή κάποια στιγμή θα χτιστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με ένα κομμάτι του να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Γλυφάδας, οι Κινέζοι το βλέπουν και ως επένδυση ποντάροντας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Καλά διαβασμένοι

Οι Κινέζοι ερχόμενοι στην Ελλάδα ξέρουν είναι πολύ καλά διαβασμένοι για τις τιμές και ενημερωμένοι γενικότερα για τις συνθήκες της κτηματαγοράς κι αν τους πεις κάτι που δεν ισχύει, δεν το έχουν σε τίποτα να σε προσβάλουν επιτόπου και να μην ασχοληθούν ξανά ποτέ μαζί σου. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες από τις εταιρείες που διαμεσολαβούν στις αγοραπωλησίες πολλές φορές έχουν εκτεθεί στους υποψήφιους αγοραστές διότι απλούστατα προσπάθησαν να βάλουν μεγάλα «καπέλα» στις τιμές νομίζοντας ότι δεν θα το αντιληφθούν. Το πόσο καλά διαβασμένοι είναι οι Κινέζοι όταν έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν ένα ακίνητο διαπιστώνεται αμέσως κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα ακίνητα του ενδιαφέροντός τους. Την ώρα που ο μεσίτης τους ξεναγεί στο διαμέρισμα, εκείνοι σερφάρουν στα sites των αγγελιών για να συγκρίνουν τις τιμές και να ελέγξουν εάν τα δεδομένα που θέτει ο μεσίτης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι αγορές των ακινήτων πραγματοποιούνται με τραπεζικά εμβάσματα κι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Όμως επειδή το τραπεζικό καθεστώς στη Κίνα είναι δυσκίνητο λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, μια αγοραπωλησία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται περίπου τρεις μήνες.

Ο Chao, ο Chang και η κομπίνα με τη Χρυσή Βίζα

Αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν δύο Κινέζοι επενδυτές που αγοράζουν εκατοντάδες ακίνητα. Ο πρώτος είναι γνωστός ως Mr Chao και αγοράζει μέσω των Infinity Blue και Vermillion – εταιρειών που βρίσκονται κάτω από τον όμιλο Noble Fortune. Σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, εκτιμάται ότι έχει αγοράσει 600 με 650 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι της τάξεως των 70.000 με 80.000 ευρώ και σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και η Ομόνοια. Ο δεύτερος μεγάλος παίκτης είναι ο Mr Chang, ο οποίος έχει αγοράσει μέχρι σήμερα περίπου 200 με 250 διαμερίσματα στις ίδιες πάνω κάτω περιοχές. Υπάρχουν επίσης κάποιοι Κινέζοι που αγοράζουν πολλά ακίνητα φθηνότερα των 200.000 ευρώ και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους που χρειάζονται τη Χρυσή Βίζα με κέρδος το λιγότερο 50.000 ευρώ. Πώς καταφέρνουν και κερδίζουν τόσο μεγάλη προμήθεια; Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του προς 180.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο δηλώνεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε προς 250.000 ώστε να μπορεί ο Κινέζος αγοραστής να πάρει τη Χρυσή Βίζα, που είναι και το ζητούμενο. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ποσοστό υποψήφιων αγοραστών που είτε έρχονται αδιάβαστοι, είτε βιάζονται να ολοκληρώσουν την αγορά το ταχύτερο δυνατόν. Μετά λοιπόν μεταφέρονται από τον αγοραστή Κινέζο οι 250.000 στον λογαριασμό του πωλητή και ο ενδιάμεσος μεσίτης παίρνει επιστροφή, κατόπιν συνεννόησης βέβαια με τον πωλητή, τις 40.000 ευρώ. Έτσι έχει κερδίσει και ο πωλητής αλλά και ο ενδιάμεσος ένα μεγάλο επιπλέον χρηματικό ποσό. Ο μόνος που έχει χάσει είναι ο αγοραστής, που όμως δεν το μαθαίνει ποτέ.