«Κόκκινες» μέρες στο Χρηματιστήριο

Νέες πιέσεις στην εγχώρια χρηματογορά λόγω τραπεζών –Μεγάλη η βουτιά της μετοχής της τράπεζας Πειραιώς με απώλειες στο 9%

Η χθεσινή ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου φαίνεται πως ήταν ένα μικρό, ευχάριστο διάλειμμα. Σήμερα, η εγχώρια χρηματαγορά δέχεται νέες πιέσεις, καθώς επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, με την μετοχή της Πειραιώς πλέον να υποχωρεί κατά 9%.

Η αγορά χάνει πάνω από 1,5%, καθώς, ύστερα από την ανοδική κίνηση χθες –η οποία στηρίχθηκε και απο τις ειδήσεις για το εγγυοδοτικό σχήμα – δημιουργήθηκε κενό στους αγοραστές, οι οποίοι δεν είναι αυτοί που θα μπορούσαν να διατηρήσουν την αγορά σε θετικό επίπεδο. Κακή, όμως είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές κι έτσι δεν υπάρχει η παραμικρή στήριξη.

Η λύση η οποία προτείνει το ΤΧΣ κινείται στην σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τραπεζίτες πρέπει να σταματήσουν την προσπάθεια τους, για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Με άλλα λόγια η λύση που συζητείται δεν είναι πανάκεια, ούτε θα λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματα στα κόκκινα δάνεια. Οι τράπεζες χρειάζεται να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη παρέχοντας ρευστότητα και δημιουργώντας συνθήκες ακαι κίνητρα για την αποταμίευση.

Πριν από λίγες ώρες ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 663 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,8%.

Τη μεγαλύτερη βουτιά με 9% έκανε η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,29 ευρώ. Με πτώση 0,71% η Alpha bank στα 1,261 ευρώ. Με οριακή πτώση 0,29% η Εθνική Τράπεζα στα 1,72 ευρώ. Με πτώση 1,72% η Eurobank στα 0,5735 ευρώ. Βουτιά 2,94% για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 7,28 ευρώ.

Με πτώση 1,59% ο Μυτιληναίος στα 8,67 ευρώ . Πτώση 1,86% ο ΟΠΑΠ στα 8,72 ευρώ. Με πτώση 0,48% ο ΟΤΕ στα 10,36 ευρώ. Με βουτιά 2,31% η Μοτορ Οϊλ στα 23,15 ευρώ.

Οι συναλλαγές φθάνουν τα 40 εκατ. ευρώ με προσυμφωνημένα πακέτα αξίας 6 εκατ. ευρώ σε τραπεζικές μετοχές και 2,4 εκατ. ευρώ σε ΟΠΑΠ.

ΠΗΓΗ: NEWMONEY.GR