Υπουλο(;) παιχνίδι σε βάρος των τραπεζών

03/10/2018, 12:41
ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές προκαλεί πλέον η περίεργη στάση των δανειστών όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες. Όπως φαίνεται οι απαιτήσεις των δανειστών οι οποίες μεταφέρθηκαν σε ξένα μέσα με ένα άσχημο τρόπο, προκαλούν την κούραση και την απογοήτευση των ξένων επενδυτών οι οποίοι αποχωρούν από τις μετοχές με άτσαλο τρόπο.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές ανησυχούν ότι λόγω της αδυναμίας άντλησης κεφαλαίων οι τράπεζες θα υποχρεωθούν σε κρατική στήριξη μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος του δημοσίου των 30 δισ. ευρώ.

Η μετοχή της Πειραιώς είχε κλειδώσει σε limit down (29%) στα 1,161 ευρώ και η μετοχή της Eurobank χάνει 17,3%. Με βουτιά 10,21% η Εθνική Τράπεζα και 4,59% για την Alpha Bank.

O Γενικός Δείκτης κατρακυλά με απώλειες που ξεκινούν το 3% φθάνοντας στις 653 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη ημέρα μετά την άρση των Capital Controls και την πλλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων, ανακοινώθηκε ότι η Πειραιώς έχει διορία τρείς μήνες για να αντλήσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ- εξέλιξη η οποία ήταν γνωστή.

Όπως φάνηκε ήδη από την περασμένη Παρασκευή, η απαίτηση των ξένων για άντληση κεφαλαίων είναι μια κίνηση που δημιουργεί αρνητικές εξελίξεις και προκαλεί προβληματισμό για τον τελικό στόχο των ξένων δανειστών. Η νέα χθεσινή βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου (1,47%) και οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται κυρίως στα πισωγυρίσματα που κάνουν οι δανειστές σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, ξένος επενδυτής που μίλησε σημειώνει με νόημα ότι δεν «βλέπει» περίπτωση νέας ανακεφαλαιοποίησης γιατί απλά, όπως λέει, δεν υπάρχουν ξένοι επενδυτές.


Τι λέει η HSBC

Την ίδια ώρα η HSBC, σε νέα έκθεσή της αναφέρει ότι οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως δικαιολογεί τις ανησυχίες που οφείλονται στην αδύναμη κερδοφορία του κλάδου καθώς και στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο υπογραμμίζει πως η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική.

Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ, στον τρίτο κύκλο πτώσης μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης τον Μάιο και ακόμη 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Ενώ οι πρώτοι δύο πτωτικοί κύκλοι συνδέονταν στενά με την κατάσταση της Ελλάδας, αντανακλώντας τις υπερβολικές φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της χώρας (στον πρώτο κύκλο) και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές (στον δεύτερο κύκλο), η κίνηση του Σεπτεμβρίου έγινε εν μέσω ανόδου των κρατικών ομολόγων, σημειώνει η βρετανική τράπεζα.
Επίμονα ερωτήματα

Οπως επισημαίνει, αναφερόμενη στους λόγους που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποαποδώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν επίμονα ερωτήματα από τους επενδυτές ως προς την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει εντελώς η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης, όπως προσθέτει, πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχούς πίεσης στην κερδοφορία ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων. «Κατανοούμε τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με την κερδοφορία», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) να μειωθούν κατά 13% φέτος, ακολουθούμενα από πτώση 2% και 1% το 2019 και το 2020 αντιστοίχως. Ομως, ενώ η πίεση στα επιτοκιακά έσοδα σίγουρα δεν είναι θετική, ωστόσο είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, αποτελεί τη συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, είτε λόγω των αναδιαρθρώσεων είτε λόγω των μειωμένων εκθέσεων (μέσω προβλέψεων, πωλήσεων ή ρευστοποιήσεων).

Η επανεμφάνιση, ωστόσο, των ανησυχιών αναφορικά με τα NPEs είναι λιγότερο κατανοητή, σημειώνει η HSBC. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής στις εποπτικές των τριετών σχεδίων τους για τη μείωση του δείκτη των NPEs έως το 2021 και, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσής τους από τις τράπεζες είναι επαρκής μέχρι στιγμής. Πράγματι, επισημαίνει, το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο ανέμενε, με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις πωλήσεις (που έχουν υψηλότερο κόστος), στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώσεις,

Οι εποπτικές αρχές

Ομως, το σημαντικό είναι πως οι εποπτικές αρχές φαίνεται πως είναι ακόμη πρόθυμες να δώσουν στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών assets με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια. Η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική, καταλήγει η HSBC, τονίζοντας πως όπως σημείωσε και σε πρόσφατο report της, «τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ελπίζαμε, αλλά καλύτερα από ό,τι φοβόμαστε τώρα».