Μέρκελ: Δύο όροι για το «ναι» στις συντάξεις

03/10/2018, 13:06
MERKEL

Πολύ κοντά στην ελληνική θέση για τη μη περικοπή των συντάξεων φαίνεται πως βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται να υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση για ακύρωση του μέτρου, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένους όρους.

Η κ. Μέρκελ πριν από το επόμενο Eurogroup έχει ήδη γνωστοποιήσει την θέση της για στήριξη του Αλέξη Τσίπρα, φυσικά όχι χωρίς ανταλλάγματα.

Η πρώτη προϋπόθεση που θέτει το Βερολίνο αφορά στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για το 2019. Η Μέρκελ, όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι εταίροι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να μην εκπληρώσει η Ελλάδα τις συμβατικές της υποχρεώσεις που ανέλαβε λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα.

Ο δεύτερος όρος που πρέπει να τηρήσει η ελληνική πλευρά αν θέλει να έχει τη στήριξη της Γερμανίας στο θέμα των συντάξεων είναι ότι δεν θα υπάρξει ακύρωση άλλων μεταρρυθμίσεων στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζει το ρεπορτάζ το Βερολίνο ήρθε πιο κοντά στην ελληνική θέση για λόγους που δεν σχετίζονται μόνο με την ελληνική οικονομία. Η Μέρκελ δεν επιθυμεί άλλη εστία αναταραχής εντός της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψη και τις θυελλώδεις εξελίξεις στην Ιταλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέλλον των συντάξεων αναμένεται να κριθεί σε έκτακτο Eurogroup το Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ